Első ízben sikerült megfigyelni a feketeszárnyú székicsért Mekszikópusztán – írja Facebook-oldalán a Fertő Hanság Nemzeti Park. A Magyarországon nagyon ritkán előforduló madarat az elmúlt néhány nap során vették észre a természetvédők.

A feketeszárnyú székicsér hasonló az Alföldön fészkelő székicsérre, nehéz is pontosan meghatározni. Erre kizárólag repülés közben van lehetőség, ugyanis az alföldi székicsérek szárnyának belső része gesztenyebarna. A most észlelt Fertő-tavi madár pedig nevének megfelelően fekete szárnyat visel magán.

A feketeszárnyú székicsér a kelet-európai és közép-ázsiai sztyeppéken él elsősorban. Nyílt területeken, sztyeppéken, művelt területeken, sós, szikes gyepeken vagy éppen vizes környezetben költ. Fiókáit bogarakkal vagy sáskákkal táplálja. A faj fokozottan védett, egyetlen példány eszmei értéke 500 ezer forint.

Eddig a veszélyeztetett madarat a Fertő Hanság Nemzeti Park területének csak az ausztriai oldalán tudták megfigyelni, ott is csak egyszer. Ezzel szemben a magyar oldalon mindezidáig nem láttak, ez volt az első alkalom.

Forrás: 24.hu