Azonnali intézkedéseket tart szükségesnek az LMP a zöld fordulat érdekében. Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: szükségesnek tartják a többi között a Paks II. szerződés azonnali felmondását, és az arra szánt források átcsoportosítását megújuló energia termelésére.

Bakos annak az aggodalomnak is hangot adott, hogy a paksi bővítés orosz hitelből épülne, orosz technológiával, ami tovább növelné az ország függőségét Oroszországgal szemben.

Az LMP azoknak a korlátozásoknak a feloldását is szükségesnek tartja, amelyek gátolják a megújuló energia termelésének terjedését. Továbbá támogatást is nyújtana a családoknak ahhoz, hogy rezsidíjaik csökkentése érdekében például napelemeket telepíthessenek. A párt havi ötezer forintos, az egész ország közösségi közlekedésének használatára jogosító klímabérletet is bevezetne.

Bakos Bernadett arról is beszámolt, hogy idén július 28-ára esik a túlfogyasztás napja, vagyis az a nap, amikorra elhasználtuk azt a fogyasztási szintet, amit a Föld képes újratermelni. „Mától tehát a saját gyerekeink elől használjuk el az energiát” – fogalmazott.