Bécsben járt ma Orbán Viktor, ahol Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt. Az ezt követő sajtótájékoztató alapján a legfontosabb téma a migráció és a gazdasági válság volt, de a két politikus külön kitért Orbán nagy visszhangot keltő tusványosi beszédére is.

„A nemzeti szocializmusban mi is bűnösök vagyunk, ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni” – mondta Nehammer. A kancellár szerint Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának. Ez pedig most különösen is fontos lett, hiszen az Ukrajna felől érkező menekülthullám továbbcsapódik Ausztriába is.

Orbán Viktor szerint a migráció mellett „intellektuális kérdésekről” is tárgyaltak, ezek közé tartozott a rasszizmus ügye is. „Egy magyar mindig otthon érzi magát Bécsben, és egy osztrák is otthon érezheti magát Magyarországon. Könnyű időkben a barátság is könnyebb, de most nehéz idők vannak. Arra voltam kíváncsi, hogy most is számíthatok-e az osztrák barátainkra. Erre pozitív választ kaptunk” – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint „Magyarország fantasztikus eredményeket ért el a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és ebben a mi kormányunk különösen is élen járt. Az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vagyunk. Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is. A politikában biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés” – elmélkedett.

„Nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció-, bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat. Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről” – húzta alá mondandóját a beszédére utalva.

Orbán Viktor szombati beszédében arról beszélt, hogy „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Forrás: 24.hu