Gyermekkorunk legszebb napjait idézik fel a nagymama által készített, finom, meleg, remek délutáni csemegének számító kukoricacsövek. Napjainkban szerencsére már ismét reneszánszát éli a kukorica köretként történő felhasználása is. Nézzük miért is hasznos az emberi szervezet számára a kukorica fogyasztása.
A kukorica az emberi szervezet számára olyan létfontosságú vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben, mint az A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C- vitamin. A fontos vitaminok mellett a kukorica gazdag foszfor, kálium, kalcium, kén, folsav és magnézium forrás. Itt szükséges megemlíteni, hogy a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják a főtt vagy akár a grillezett kukoricát is. Számukra a kukoricaliszt és a belőle készült kenyér, zsemle, kifli, pékáru jelenti a mindennapok megoldását.
A kukorica élettani hatásai közül kiemelkedik, hogy:
- magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést,
- immunerősítő,
- az éhes ember legfőbb ismérve, hogy nagyon jó laktató hatása,
- fogyasztásával elodázhatjuk a fogszuvasodást,
- székrekedést szüntet a magas rosttartalmánál fogva,
- csökkenti az aranyeres problémák kialakulásának kockázatát,
- csökkenti a végbélrák kialakulásának kockázatát,
- a kukoricaolaj csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását,
- remek koleszterinszint csökkentő,
- jelentős E-vitamin-tartalmával csökkenti a rák kialakulását,
- vízhajtó hatású,
- refluxos panaszok esetén fogyasszunk pattogtatott kukoricát, ugyanis csökkenti a gyomorsavat,
- magas magnéziumtartalma az izomgörcsökön és a fáradtságon segít,
- méregtelenítő hatású,
- jelentős mértékben tartalmaz telítetlen zsírsavakat,
- fogyasztásával kitolhatjuk az öregedést.
A kukoricaszemek tartalmaznak:
- Káliumot, ami hozzájárul a megfelelő vérnyomás fenntartásához, és mindezek mellett még szabályozza a testünk vízháztartását.
- Magnéziumot, ami biztosítja, hogy a szabad mozgást biztosító izmaink, és a szabad gondolkodást biztosító idegeink működőképesek maradjanak.
- B-vitaminokat, amelyek az energia anyagcsere, valamint az aminosavak felépítéséért, szénhidrátok és zsírsavak lebontásáért felelnek.
A kukoricát az indiánok már 5-6 ezer évvel ezelőtt alapélelmiszerként tartották számon. Kolumbusz hozta Európába. Magyarországra török közvetítéssel érkezett, innen a törökbúza elnevezés.
A kukoricát édes íze, kellemes külseje, sokoldalú felhasználhatósága gyorsan közkedveltté tette. Hazánkban a főtt csemege kukorica fogyasztása a legnépszerűbb, miközben remek leves, köret, saláta, desszert készíthető belőle.
Kukorica desszert
Hozzávalók: 4 dl tej, 3 evőkanál kukoricadara, 1 csipet só, 1 evőkanál cukor, a tetejére ízlés szerint kakaó, gyümölcs, csokoládéöntet.
Elkészítés: a tejet forraljuk fel, majd lassan csorgassuk bele a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve pár perc alatt főzzük megfelelő sűrűségűre. Adjuk hozzá a csipet sót és a cukrot. Tálaláskor ízlésünknek, és egészségügyi állapotunknak megfelelően ízesíthetjük, díszíthetjük kakaóval, lekvárral, befőttel, gyümölccsel, csokoládéöntettel.