A Telex kérdezte az ORFK-t, hogy egészen pontosan hány ember jelentkezett határvadásznak. A rendőrség júliusban még azt közölte, hogy több, mint hatezren jelentkeztek határvadásznak. A határvadászok egyébként nettó 170-180 ezer körüli bért vihetnek haza, versenyképesnek mérsékelten mondható tehát az ajánlat.

Az ORFK válaszából kiderült: alig van valódi érdeklődés, a határok védelmére.

Eszerint azoknak a száma ezres nagyságrendű, akik egyáltalán érdeklődtek a képzésről. „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen” – írta az ORFK. A válaszlevél szerint ugyanezen időszak alatt 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.” Vagyis több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegye.

Orbán a Parlamentben arról beszélt, hogy 4000 határvadászra lenne szükség. Ennek egyelőre a 20 százaléka sem jött össze.