Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint idén háromszor annyi szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, mint az előző év azonos időszakában. Ez komoly terhelést jelent, emiatt több megyében is kimerült az állomány – írja az rtl.hu.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke az RTL-nek elmondta, hogy a kimerültség mellett jelentős problémát okoz a létszámhiány is. Sokszor egy-egy esethez csupán négy-öt fős személyzetet tudnak kiküldeni, annak ellenére, hogy egy járműnek hat fővel kellene kivonulnia.

A létszámhiány legfőbb oka az alacsony fizetés, egy tűzoltó átlag bére nettó 220 ezer forint körül van, egy pályakezdő nettó 185 ezer forintot vihet haza. Emiatt sokan vállalnak másodállást, ami miatt többen már eleve fáradtan érkeznek munkába, mivel a szabadnapjaikat nem tudják pihenéssel tölteni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint jelenleg az állományból nagyjából 800 tűzoltó hiányzik. Ugyan szeptembertől növekedni fog a bérük bruttó 116.916 forinttal, azonban ez még mindig azt jelenti, hogy egy pályakezdő bére csupán 268 ezer forint körül fog alakulni. A szakszervezetek és a dolgozók szerint a béremelést majdnem teljes egészében elviheti majd az infláció.