Azonnali intézkedést sürget a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a fogyatékossággal élő emberek, civil szervezeteik és az őket ellátó civil fenntartású intézmények rezsivédelme érdekében.

Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke a kormányhoz címzett nyílt levelében hívta fel a figyelmet a problémára. Az energiaárak emelkedése hatszázezer fogyatékos ember és családja létbiztonságát, az őket ellátó intézmények fennmaradását, valamint az ott dolgozók állását fenyegeti. Ezért a szervezet azt kéri, hogy a kormány vizsgálja felül a költségvetést és csoportosítson át azonnali forrásokat.

A MEOSZ azt javasolja, hogy a fogyatékossággal élő emberek mindkét energiahordozó esetén az éves fogyasztási keret kétszereséig legyenek jogosultak kedvezményes áron energiát vásárolni. Azt is kérik, hogy a kedvező árat ne csupán az elektromos kerekesszéket vagy mopedet használók körére korlátozzák.

A személyes mobilitást segítő eszközökön túl ugyanis számos más fogyatékos állapot is az átlagosnál nagyobb mértékű energiafelhasználást indokol. Ilyenek például a gépi légzéssegítő, az elektromos emelőszerkezet, az izom- és idegstimulátorok vagy az okoseszközök. De többletenergiára van szükség abban az esetben is, ha napi többszöri ruha- és ágyneműcsere miatt gyakori mosás, tisztítás és fertőtlenítés szükséges. Továbbá valamennyi állapot esetén a mindennapjait otthonában töltő fogyatékossággal élő ember számára megfelelő hőmérsékleten kell tartani a lakást.

A MEOSZ azt is kéri, hogy a fogyatékossággal élők civil szervezetei és a fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodó civil fenntartású intézmények lakossági fogyasztónak minősüljenek és így mentesüljenek a piaci áram- és gázár megfizetése alól.