Assisi Szent Ferenc szerzetes szobra a pécsi történelmi városközpontban, a ferences templom északnyugati oldalával szemközt, a Szent István tér legdélibb részén áll. A szobor Bársony György (névváltozat: Nelhibel György Gyula)szobrászművész alkotása, mely 1938-ban készült el és 1942-ben került fölállításra.

A szoborkút talapzata egy köríves vízmedence, csobogóval. A madarakat hűsítő vízkáva szélén két galamb, az egyik vizet kortyol, a másik Szent Ferencet nézi figyelve. A ferences hagyomány szerint Szent Ferenc a Cannara és Bevagna közti úton a madaraknak prédikált, ezt a jelenetet ábrázolja az alkotás.

A főalak és a galambok bronzból kerültek megformázásra, a körmedence anyaga kváderezés útján díszített mészkő, Nendtvich Andor készítette az alacsony talapzattal együtt, melyen kissé előre hajolva áll az általa alapított szerzetesrend vállra vetett kámzsás habitusában Assisi Szent Ferenc alakja. Jobbjában szelíd mozdulattal egy galambot tart, feléje fordul. A bal keze a példázat szerinti magyarázó mozdulatot mutat.

A szobrot sokáig méltatlan körülmények között hagyták. Csonkolt állapotú volt a csobogó, mert a káváról a két galambot ellopták. A Pécs2010 Kulturális Főváros projekt ünnepév tiszteletére Pécs városa felújította, de az egyik galambot ismét ellopták. Egy civil adományozó támogatásával Pécs Megyei Jogú Város Assisi Szent Ferenc évfordulójára, 2010. október 3-ára ismét az eredeti szépségűre állította helyre a szobrot.

Az állatvédők, természetvédők és Assisi Szent Ferenc követői és hívei évről évre megemlékezést tartanak október 4-én Pécsett, az Assisi Szent Ferenc-szoborkútnál.

Forrás: Wikipédia
Fotók: Hegedüs Tünde