Jóval magasabb költségek mellett sokkal kevesebb lakáshitelt vett fel júliusban a lakosság, mint egy évvel ezelőtt, vagy akár csak egy hónapja – derült ki a jegybank által közölt friss adatokból.

Ahogy a Népszava erről beszámol, a lakáscélú forinthitelek átlagos hiteldíj mutatója tavaly óta csaknem megduplázódott – 4,5 százalékról 8 százalékra nőtt -, ami az előző hónaphoz képest is több mint 1 százalékpontos növekedés. Az új szerződések összege eközben majdnem harmadával – 132,6 milliárd forintról 91,8 milliárd forintra – csökkent egy év alatt. Ez a júniusi 128,2 milliárd forinthoz mérten is jelentős visszaesést, és tavaly február óta nem látott mélypontot jelent. A visszaesés főként a piaci hiteleknél következett be – a tavalyi 107 milliárd után immár csak 63,6 milliárdot helyeztek ki -, az államilag támogatott hitelekből viszont 2 milliárd forinttal több, összesen 27,7 milliárd forint fogyott júliusban.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ennek oka nem kizárólag a jelenlegi gazdasági helyzet. Ahogyan arról a Népszava beszámol, általános tendencia a nyári időszakban a hitelfelvételek visszaesése, amit a hitelezési kedv mellett a szabadságolások miatti lassabb ügyintézés is befolyásol. Ugyanakkor a jegybanki alapkamat emelkedése, az infláció, és az egyre nehezebb kereseti lehetőségek szintén olyan körülmények, melyek befolyásolják ennek alakulását.