Lemondott posztjáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, akinek megbízatása hétfővel szűnt meg. Süli a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkára volt, az előző ciklusban ugyanezt a feladatot tárca nélküli miniszterként látta el.

Lemondásának okát nem hozta nyilvánosságra a Magyar Közlöny, ahogy egyelőre maga Süli sem fedte azt fel. Az biztos, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter pár nappal ezelőtt az atv.-hu-nak adott interjújában élesen bírálta az atomerőmű-bővítés előkészületeit. „Amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt. Én elhiszem, hogy a Paks II. egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi. Nyolc és fél év eltelt” – mondta Szijjártó.

Ezek után talán nem is csoda, hogy lemondott a projektért felelős Süli. Paks II-t egyébként is rengeteg bírálat éri, mind a környezeti hatásai miatt, mind pedig azért, mert a fejlesztést orosz kölcsönből finanszírozza az állam. Ráadásul a szerződés részletei titkosítva is vannak, így nem is ismerjük annak elemeit.

Süli János korábban 30 éven át dolgozott a Paksi Atomerőműben, ahol volt csoportvezető, osztályvezető, műszaki igazgató és vezérigazgató is.