A kormány augusztusi rendelete, amely szélesítette a fák energianyerés céljából történő kivágásának lehetőségét, országos szinten komoly visszhangot keltett. A 2022. augusztus 16-án kiadott miniszteri utasítás némiképp mérsékelte és pontosította az új szabályozást, ám a kérdés ettől még aktuális: mi lesz a pécsi erdők sorsa az új szabályozás tükrében? Ennek jártunk utána dr. Kóbor József és a felelős önkormányzati illetékesek segítségével.

A Baranya megyei erdőségeknek 50%-nál a Mecsekerdő Zrt. végzi a gazdálkodást (ezek zömmel állami tulajdonban lévő erdőségek), ez nagyjából 55.000 hektárnyi terület. Ennek nagyjából az egyötödének megfelelő területen más állami szervek feladata a gazdálkodás, míg a baranyai erdőségek 40%-a magánerdő. Az önkormányzat tulajdonában nagyjából 749 hektár területű erdő van (a két legnagyobb terület a Mecseki parkerdő és a Malomvölgyi parkerdő), ezek felett a gazdálkodást az önkormányzat mellett a BIOKOM Nonprofit Zrt. végzi.

Az teljesen nyilvánvaló, hogy az önkormányzat nem fogja a jövőben alkalmazni a kormányrendeletben biztosított jogosultságot. Az elmúlt hónapban több városvezető képviselő egyértelművé tette, hogy elítélik a rendeletet és a jövő generációjának védelme fontosabb a számukra, mint, hogy pillanatnyi szükségletből hozzanak egy amúgy sem hatékony döntést.

A Mecsekerdő Zrt. kapcsán dr. Kóbor József, a Környezetvédelmi és Innovációs Bizottság elnöke elmondta, hogy levélben kereste fel a Mecsekerdő Zrt.-t annak kiderítése céljából, hogy az új jogszabályok révén változtatnak-e a korábban kialakított gyakorlatukon. Válaszában azt kapta, hogy a Mecsekerdő Zrt. nem kíván változtatni a 2022-es tervein és, hogy a gazdálkodást független hatóságok ellenőrzik, így a baranyai erdők nincsenek veszélyben. Maga a válasz azonban szinte semmilyen konkrétumot nem tartalmazott, inkább csak a klasszikus panelekre épült, amiket a kormány is hangoztatni szokott.

Meglátjuk jövő tavasszal, hogy az előzetes ígéretek valóban betartásra kerülnek-e. Reméljük, hogy igen.