Kozármisleny városért tenni akaró civil lakosok alakították meg az elmúlt évben a Civilek Kozármislenyért csoportot. A szerveződés az aktivitást vállaló helyiek közössége, kiknek egyik fontos gondolata a zöld szemlélet.

2022. szeptember 21-én, a Kozármisleny, Orgona u. 19 alatt található cukrászdába, 18 órára beszélgetésre hívják a helyi lakosság tagjait, téma: „A klímaváltozás hatásai a helyi környezetünkre”.

A szervezők szeretettel várják az első őszi közös civil találkozásukra a téma iránt érdeklődő kozármislenyieket, ahol lehetőség nyílik mindazok számára az együtt gondolkozásra, akik szűkebb életterükön túl a lakóhelyük problémáival is szívesen foglalkoznak. A mögöttünk levő nyár forrósága, az aszály, és a szélsőséges időjárási jelenségek hatásait az elmúlt hónapokban mindenki a saját bőrén érezhette. Sajnos ezeket a természetben lejátszódó folyamatokat már nem tudjuk megállítani. Helyette viszont ötletelhetünk, hogy mit is tegyünk mi azért, hogy az általunk okozott károkat enyhítsük. A közös válaszok kialakításához a beszélgetés során, több kérdést is körbejárnak, például a közterületek állapotát, a fásítást, a parkosítási terveket. Szerdán este várnak minden érdeklődőt, hogy elmondja, mit gondol a témáról. A találkozóra csak a kreativitást és a téma iránti érzékenységet kell vinni. A beszélgetést Farkas Róbert környezetvédelmi mérnök indítja.

BaHír: Baka Sára, a Civilek Kozármislenyért kör ötletgazdáját, a civil csoport megalakulásának céljáról kérdeztem?

Baka Sára: 2021-ben azzal a céllal jött létre a Civilek Kozármislenyért csapata, hogy a már több éve önkéntes munkában részt vevőkkel a jövőben együtt, egy karakteres szervezetben dolgozzunk tovább. Kiemelt célunk, hogy Kozármislenyben elősegítsük a generációk közötti kapcsolat elmélyítését, a város régi és új településrészein élők közösséggé történő formálását, és azt elősegítsük rendezvényeinkkel. Felkarolunk minden olyan kezdeményezést, amely az itt élők mindennapjait könnyebbé teszi. Mindezek mellett az öngondoskodás, a környezetvédelem, a fenntarthatóság, az egyéni felelősség erősítése a célunk, hogy saját erőből oldjuk meg problémáinkat, nem várva az önkormányzatra, vagy az állami segítségre.

A civil csoport aktivitását, és sokszínűségét jól mutatja, hogy az elmúlt évben útjára indították a Mislenycsillag közösségi rádiót, bábáskodtak a Szent Mór püspökről elnevezett kozármislenyi templom búcsújának ünnepe fölött. Jótékonysági süti vásárokat szerveztek. Papírból, origami technikával hajtogatott fehér galambokkal köszöntötték a béke napját.

A helyi civil közösségi csoport első, több programból álló sorozata a „KOVÁSZ-közösségi pékműhely” címen indult az év elején, amelyben a Civilek Kozármislenyért közösségi összefogás pályamunkája a fiatal civil szerveződés életének egyik fontos szakasza is volt egyben. A pályázati segítséggel indított, a helyi lakosságot a programba bevonó pályamunka biztosította a civil kör 2022-es évi indító programjainak anyagi alapját.