Olyan infláció sújtja Magyarországot, amilyet a mi életünkben még nem tapasztaltunk, ezeken pedig egyértelműen nem segít a hatósági ár sem, hiszen az egy dolog, hogy egy bolt néhány terméket kénytelen veszteségesen árulni, az viszont egy másik, hogy a veszteséget értelemszerűen nem nyeli be, hanem áthárítja a fogyasztókra, azzal, hogy más – az összes többi – termék árát megemeli. Mindezt persze tetézi a rekord magas ÁFA is, tegyük is gyorsan hozzá: a kormány nagyon-nagyon-nagyon jól jár az inflációval, rekordmennyiségű ÁFA bevétel érkezett, az egyébként üres államkasszába.

A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszer, Magyarországon már 60 százaléknál is nagyobb a kenyér drágulása, ez messze-messze nagyobb, mint az EU-n belül bárhol máshol, az EU átlag 20 százalék alatt van.

Cseh újsgok is foglalkoztak a témával, „így járnánk, ha úgy csinálnánk, mint Orbán,” ilyen és ehhez hasonló kommentek tucatjait olvashatjuk cseh online felületeken, ahol ez a chart nagyon népszerű volt a tegnapi napon.

A bal oldali oszlopon „azt látják, ahogy Orbán úr gondoskodik polgárairól,” írja Facebook oldalán a szociálliberális-progresszív Kalózpárt európai elnöke, a cseh Kalózpárt EP-képviselője, Mikuláš Peksa.