Borzalmas hírek az „ukrán” Katyńból – újabb oroszok által elkövetett népírtás nyomait tárták fel a felszabadított területeken, Ukrajnában – von der Leyen Putyin felelősségrevonásáról beszélt. – írja a Csehszlovák Kém.

Legalább 445 embert temettek el egy erdőben a napokban felszabadított Izjum városától nem messze. További 17 ukrán katonát végeztek ki és dobtak együtt egyetlen tömegsírba. Az ügyészek szerint arra is van bizonyíték, hogy a katonákat megkínozták.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este a kereskedelmi Bild TV német televíziónak adott interjújában arról beszélt, hogy el tudja képzelni, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) indul majd eljárás Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

Úgy fogalmazott, hogy kétségkívül a legsúlyosabb háborús bűncselekményeket követték el Ukrajnában. „Ezért támogatjuk a bizonyítékok gyűjtését, hogy lehetővé váljanak eljárások a Nemzetközi Büntetőbíróságon. Ezen bűncselekmények megtorlása képezi alapját a közös nemzetközi jogrendünknek. És végtére Putyin felelős ezekért.”

„Fontos számomra, hogy Putyin elveszítse ezt a háborút és felelősségre vonják tetteiért” – jelentette ki von der Leyen.

A bizottsági elnök egyben felkérte az európai államokat, hogy nyugati harckocsikat is szállítsanak Ukrajnának. „Ha azt mondják, harckocsik kellenek nekik, akkor ezt komolyan kell vennünk, és ezt kell nekik szállítanunk. Az ukránok bebizonyították, hogy a megfelelő katonai eszközök birtokában meg tudják védeni magukat” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A katyńi vérengzés néven ismert tömeggyilkosságot a szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) egységei a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen követtek el. Az áldozatok számát a különböző becslések 22 és 23 ezer fő közé teszik.

————————————————————-

Ha tetszik a szerző munkája, itt tudod támogatni:

https://www.buymeacoffee.com/csehszlovakkem