Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely részletezi, hogy melyik intézményekre nem vonatkozik a korábban bejelentett 18 fokos hőmérséklet-korlátozás – írja a Telex. Ennek értelmében például a Magyar Nemzeti Bankban sem kell pulóverben dolgoznia a hidegebb időre érzékenyeknek.

A jogszabály négy helyen is felsorolja azokat a kivételeket, amelyekre nem vonatkozik a korlátozás. Ilyenek az egészségügyi és a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézmények, valamint a gyermekvédelmi és a bölcsődei ellátást nyújtók. A nagyközönség számára nyitva tartó uszodai létesítményekben szintén lehet 18 foknál magasabb a hőmérséklet, ahogy az általános iskolákban is.

Ezek azért érthető kivételek, hiszen a betegek és a gyermekek egészsége valóban fontos, ahogy egy uszoda hideg vizéből sem szerencsés a 18 fokba kiszállni. A törvény értelmében azonban kivételt jelent a jegybank is, ami már felvet kérdéseket.

A rendelet szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bank nem számít intézménynek, és ezért rájuk szintén nem vonatkozik a fűtési korlátozás. Az MNB a Telex kérdésére megerősítette a rendelet tartalmát. Szerintük a Nemzeti Bank szervezeti, működési és gazdálkodási függetlenségét az Alaptörvény és a jegybanktörvény biztosítja.