„Németország támogatja, hogy Magyarország elveszítse a vétójogát az Európai Unióban” – mondta Anna Lührmann, az ország európai ügyekért felelős minisztere.

Az interjú és az állítás apropója, hogy tegnap az Általános Ügyek Tanácsában arról vitáztak a tagállamok miniszterei, hogy mit kezdjenek a vétójoggal. A kérdés különös tekintettel a külpolitikai és a biztonsági ügyeknél merült fel, ahol Magyarország rendre blokkolja a döntéseket.

„Mindenképpen fel kellene számolni az egyhangú uniós döntéshozatalt a külpolitikában és a biztonsági ügyeknél is” – jelentette ki Anna Lührmann. „Magyarország az egyedüli vétójával többször blokkolta már a tanácsi döntéseket, ezért szerintem fontos az, hogy elmozduljunk a vétójogtól a közös külpolitika és a biztonságpolitika területén, hogy hatékonyabban léphessünk fel Oroszország fenyegetésével szemben” – folytatta.

Hozzátette, hogy Németország azt is támogatja, hogy az Európai Bizottság szankciókat javasol Magyarország ellen a jogállamisági eljárásban. A bizottság 7,5 milliárd eurós büntetést javasol Magyarországnak, amennyiben nem tesznek valamit sürgősen a korrupció ellen.

Forrás: 24.hu