A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, szeptember 28-án elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. A pécsi önkormányzat hiába kérte több alkalommal is a kormánytól az idei törlesztőrészlet átütemezését, így szerdán 1 milliárd 750 millió forintos törlesztőrészletet kellett kifizetni.

A pécsi önkormányzat közleményében kiemeli, hogy ez az összeg csecsemőtől az aggastyánig minden pécsivel számítva több mint 12 ezer forint fejenként. Ha időre bontjuk, akkor naponta ötmillió, óránként 200 ezer forint.

A közlemény szerint ebből akár járda- és útfelújításokra, a buszvezetők fizetésének emelésére, ezzel a helyi közösségi közlekedés színvonalának emelésére, a legelesettebbek lakhatási problémáinak enyhítésére vagy további gazdaságösztönző fejlesztésekre is futhatta volna.

A pénzt mégsem a pécsiek közössége használhatta fel a saját gyarapodására. A kormány ugyanis az önkormányzat többszöri kérelmére sem járult hozzá az előző városvezetés által felhalmozott adósság idei évi törlesztőrészletének átütemezéséhez, és nem támogatta az adósság rendezésére tett pécsi javaslatokat sem – zárul a közlemény.