Hétfőn az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elutasította az LMP azon javaslatait, melyben a párt a növényvédőszerek használatának drasztikus csökkentését szorgalmazta, illetve Magyarország GMO-mentességének megőrzését biztosította volna.

A zöldpárt szerint felelőtlen a Fidesz gőgös, minden ellenzéki javaslatot lesöprő politikája – írja közleményében az LMP. Jól bizonyítja ezt a napokban megjelent a PAN Europe friss jelentése, melyben arra a megállapításra jutottak, hogy a 2011 és 2020 között vizsgált gyümölcsökben a káros növényvédőszer maradványok aránya megduplázódott. Ezen anyagok már kis mennyiségben is súlyos egészségkárosító hatással bírnak.

Az LMP szerint mihamarabb drasztikusan csökkenteni kell a növényvédőszerek használatát, hiszen élelmiszerbiztonságunk alapfeltétele az egészséges talaj, a tiszta víz és a biológiai sokféleség, melyet kizárólag a károsanyagok használatának minimalizálásával tudunk eléreni.

A párt álláspontja szerint Magyarországnak az EU tagjaként felelőssége van a közös agrárpolitika alakításában. A kormány kizárólag gazdasági hátrányt lát a vegyszermentes agráriumban, az LMP épp ellenkezőleg, hiszen hamarosan szó szerint aranyat ér a termőképes, egészséges talaj és az egészséges élelmiszer. Ennek eléréséhez sürgősen változtatni kell a jelenlegi talaj- és környezetgyilkos mezőgazdasági gyakorlaton.

Az LMP ezért újra benyújtja a határozati javaslatait, és elvárja a kormánytól, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is álljon az élelmiszerbiztonságunk mellett.