Kockázatelemzés során figyelt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy cégre, amely havonta nagy összegű számlákat fogadott be be őrzés-védelmi tevékenységről és távfelügyeleti szolgáltatásról.

A visszaélésszerű, a költségvetésnek kárt okozó magatartás gyanúja miatt indított a NAV adóellenőrzést az őrző-védő cégnél. A helyszíni vizsgálat nem támasztotta alá a számlákon szereplő szolgáltatások teljesítését. A revizorok a telephelyek ellenőrzésekor egyáltalán nem találtak az őrzés-védelemhez, távfelügyelet ellátáshoz szükséges eszközöket, személyeket.

A fiktív tevékenységet tovább bizonyította az is, hogy az ellenőrzéssel egyidőben a cég felbontotta telephelyeinek és a székhelyének őrzésére vonatkozó már meglévő szerződését, és más céggel sem kötött újat.

Az őrnaplóban szereplők személek a vizsgált társaságot nem ismerték, telephelyein, illetve székhelyén korábban még sohasem jártak, munkát ezeken a helyeken nem végeztek, ráadásul a naplóban lévő aláírások sem tőlük származtak.

Az adóellenőrzés a számlázó társaság gazdasági kapcsolatait is megvizsgálta és több cégből álló, őrző-védő, magánnyomozói tevékenység számlázási céghálózatát tárta fel. A revízió megállapította, hogy tényleges őrző-védő tevékenységet nem végeztek, a számlázott szolgáltatások fiktívek voltak, a számlákat csak az áfa levonására használták – írja közleményében a NAV.

Több mint 50 millió forint adókülönbözetet, 3,5 millió forint késedelmi pótlékot és közel 95 millió forint adóbírságot szabott ki az adóhatóság. A NAV 150 millió forintos követelés biztosítását rendelte el, amiatt zárolták az adózó bankszámláit, továbbá 37 gépjárművet és munkagépet foglaltak le, az ingatlanra pedig végrehajtási jogot jegyeztek be.

A cég olyannyira nem vitatta az adóhivatal megállapítását, hogy még a fellebbezési jogáról is lemondott. A több mint 50 millió forint adókülönbözetet megfizette, a fennmaradó tartozás rendezésére pedig 24 havi részletfizetést kért – tudatta a hatóság.