Befejezte előkészítő munkáját az energiaválság áthidalására létrehozott munkacsoport. A kollégium megfogalmazta céljait és felsorolta a hozzárendelt eszközöket, melyet a város képviselő-testülete elé terjesztett.

Az elmúlt hónapokban megnövekvő energiaárak az önkormányzatokat és intézményeiket is rendkívüli intézkedések meghozatalára késztetik, az előre nem látható módon megugró gázár ugyanis óriási, nem várt terhet ró a költségvetésre. Siklóson egy munkacsoport vette sorba, hogy mely célkitűzések mentén milyen intézkedéseket kell meghozni.

A bizottság célja az volt, hogy biztosítsa a város működésének stabilitását – emlékeztetett Riegl Gábor. Mint Siklós polgármestere összefoglalta, a közösségi tereket működtetni fogják, igyekeznek életben tartani a várost és nem lezárni úgy, ahogy arra a kovid időszakban kényszerültek. A munkacsoport fő vezérelve volt, hogy nem növelik a lakosság terheit, az önkormányzat pedig saját magán kezdte el a megtakarítást és a spórolást. Mint a város első embere fogalmazott, mindezt úgy teszik, hogy nem adják fel a fejlesztéseket, a pályázatokat fojatatják, ám egyes önerőt igénylő beruházásokat átütemeztek és a válsághelyzet után valósítanak meg.

Egyes intézményekben azzal érnek el megatakarítást, hogy más fűtési technológiára térnek át, ugyanis a felszabaduló pénzeszközöket energetikai fejlesztésre fordítanak. A vár tavaszig egy csökkentett üzemben fog működni.

Hirdi Attila megerősítette: az elsődleges cél az volt, hogy az energiaválságot úgy vészelje át az önkormányzat, hogy ne zárjanak be intézményeket, sport- és kulturális intézményeket, ne szűnjenek meg munkahelyek, ne legyenek tömeges elbocsátások.

A városüzemeltetésért felelős alpolgármester és a munkacsoport vezetője ismertette: első körben felmérték az intézményeket, hogy hol milyen intézkedéssel lehet megtakarítást elérni, vagy milyen fűtési technológiára való átállás lehetséges.

Ezek sorába a Dózsa György utcai óvoda, a gyermekorvosi rendelő valamint az idősek otthona födémét saját erős beruházásként összesen 850 négyzetméteren szigetelőanyaggal borítják be. A gyermekorvosi rendelőben négy hűtő- fűtő klíma is felszerelésre kerül az október 15-én kezdődő fűtési szezonra. A védőnői illetve az orvosi ügyelet épületében ilyen átalakításra nincs szükség, ott ugyanis már hőszivattyús technológiát alkalmaznak.

Az önkormányzat, járási hivatal és a művelődési ház fogyasztást az új gázévben mintegy felére kell csökkenteni. Ennek érdekében több intézmény működésénél is változás lesz tapasztalható, melyet mindenhol új házirendben foglaltak össze.

Az önkormányzati helyiségek mellé költözik a városfejlesztési csoport és főépítész, mellyel egy épületrész fűtését spórolhatják meg.

A vár kezelésében lévő művelődési ház – mely a teljes gázfogyasztás harmadát emésztette fel – csökkentett nyitvatartással működik majd. Ez a temperáló fűtéssel tervezett üzemmód nem jelent rendkívüli leállást, ugyanis épp egybeesik azzal a felújítás előtti lezárással, amire egy nyertes pályázat révén nyílt lehetősége Siklós önkormányzatának.

Rendkívüli intézkedések születtek a könyvtár illetve a közösségi ház vonatkozásában is, melyek kapcsán a bérleti óradíjak emelkednek.

Az alpolgármester a Szolgáltatóházzal kapcsolatban megjegyezte: az épület szintén átesik majd egy teljes energetikai felújításon, ám az távhővel van fűtve, így a házirend módosításával elérhetőek az ott kitűzött célok.

A közterületi világításban egyelőre nem lesz változás, ám a sportpálya világítási rendje változik a megtakarítás érdekében: a hajnali kivilágítás nem lesz bekapcsolva, este pedig sötétedéstől 19 óráig üzemelnek majd a reflektorok.

Hirdi Attila a díjakkal kapcsolatban kitért rá, hogy csak ott emelnek, ahol a kiadások is nőnek, így nem lesz változás a piacnál és a távhővel fűtött szolgáltatóház bérleményeinél sem.

Mojzes Tamás alpolgármester és a vár felügyelőbizottságának elnöke megjegyezte, hogy a történelmi örökség a tavaszi-nyári hónapokban ismét teljes kapacitással üzemel majd, mely szezonalitás a koronavírus-járvány után sem ismeretlen.