Drágább lesz a villamosenergia, a földgáz és a távfűtés is az önkormányzat számára. Az energiaválság hatásait enyhítő intézkedéscsomagról szakmai és politikai egyeztetés indul.

– Megvizsgáltuk a hétvégén közzétett távhő árrendelet pécsi önkormányzatot érintő következményeit. A távfűtés költségei gyakorlatilag megduplázódnak, ami 2023-ban mintegy 250 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak és intézményeinek. Ehhez hozzá kell venni a dráguló földgáz és villamosenergia okozta költségvetési hatásokat, ezek együttesen meghaladják a 4 milliárd forintot – összegzett Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

A pécsi városvezetés az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit még augusztusban kérte arra, hogy fogalmazzák meg rövid-, közép- és hosszútávú javaslataikat, amelyekkel a működésüket érintő negatív hatásokat mérsékelni tudják. A beérkezett válaszokból intézkedési javaslatok készültek, ezeket – hasonlóan az önkormányzat költségvetésének év eleji elfogadását megelőző tanácskozássorozathoz – szakmai és politikai egyeztetésre bocsátják.

Az egyeztetések eredményeként a városvezetés egy széleskörű konszenzuson alapuló cselekvési terv készítését tűzte ki célul. Ebben szerepelnek majd azok a további lépések, amelyek végrehajtásával az önkormányzatot és annak intézményeit, illetve cégeit érintő energiaválság hatásai enyhíthetők lesznek.

írja Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.