Miközben a tűzifa hiánycikké válik, az MVM egy közbeszerzésben több ezer hektáron rendelt erdészeti munkákat. A kiírásban több tízezer fa kivágása is szerepel, de az Átlátszónak az állami cég azt mondta, nem fakitermelést indítanak, csak a villanyvezetékek biztonságos működtetése miatt van szükség gallyazásra. 

Ahogyan arról az atlatszo.hu beszámol, összesen nettó 2,7 milliárd forint az értéke annak a közbeszerzési eljárásnak, amelyet az MVM Émász Áramhálózati Kft. szeptemberben zárt le. Az európai uniós közbeszerzési adatbázisban található tájékoztató alapján az áramszolgáltató Észak-Magyarországon, az ÉMÁSZ területein rendelt erdészeti szolgáltatásokat. Ezek között található számos, az elektromos vezetékek környékének tisztításához kapcsolódó feladat, de több tízezer fa kivágása is szerepel a tenderben.

A feladatok részletezésénél gallyazás, erdőnyiladék-tisztítás, bozót- és cserjeirtás, transzformátor állomás környezetének gyomtalanítása, oszloptő tisztítás (növényzet eltávolítása szabadvezeték hálózat egyedi oszlopairól), továbbá fakivágás és tuskózás (a kivágott fák tuskóinak eltávolítása) szerepel hatalmas mennyiségben.

  • a sárospataki elosztóhálózatnál 5 140 db fa,
  • a miskolci elosztóhálózatnál 4 297 db,
  • az egri elosztóhálózatnál 2 017 db,
  • a gyöngyösi elosztóhálózatnál 3 000 db,
  • a salgótarjáni elosztóhálózatnál 2 496 db,
  • a sárospataki-miskolci főelosztóhálózat területén 22 430 db,
  • az egri-gyöngyösi főelosztóhálózatnál pedig 24 988 db fa kivágásról írnak.

Szerepel továbbá a szövegben fák pótlása is, de az itt megadott szám töredéke a kivágandóknak: átlagosan 11-15 régiónként (a gyöngyösi körzetben 46), de a két főelosztóhálózat területén 0 db fapótlásról írnak.

Igaz, a tender szövegében is szerepel, hogy a megadott számadatok csak tájékoztató jellegűek, vagyis nem biztos, hogy valóban ennyi fát vágnak majd ki. „A megadott mennyiségi adatok valamennyi rész esetében a jelenlegi igényeknek megfelelően 3 (három) évre kalkulált, kizárólag tájékoztató jellegű információk, melyek megadására a tervezhetőség érdekében került sor” – olvasható a szövegben.

A Global Forest Watch adatai szerint tavaly 84 hektárral csökkent a magyarországi erdőterületek száma. A kiírásban több mint 64 ezer fa kivágása szerepel, ami mintegy 40 hektárnyi erdőterületet jelent.