Mint az tudvalevő, a 2022-es választási kampány utolsó hetében Hoppál Péter meglehetősen sajátos módon nyilvánította ki véleményét az ellenzéki kampánnyal kapcsolatban: miután az ellenzék egy LED-falat használva közölt videoanyagokat a Széchenyi-téren, minősíthetetlen hangnemben beszélt az ott tevékenykedő biztonsági őrrel, majd a kordonon átmenve több tápkábelt kihúzott, ezzel átmenetileg működésképtelenné téve a berendezést. A Baranyai Megyei 1. sz. választási bizottság akkor 500.000 forintra bírságolta a képviselőt, ám a Nemzeti Választási Bizottság ezt nevetségesen alacsony összegre, 20.000 forintra mérsékelte.

A fideszes politikusnak 480 ezer forint megtakarítást jelentő 20 ezres összegre pedig nem más tett április 3-án javaslatot, mint Sasvári Róbert NVB-tag (első alkalommal egyébként 10.000 forintos bírságot javasolt, ám ezt a testület leszavazta). Ez akkor talán még jelentéktelen részletkérdésnek tűnt, az elmúlt nap eseményei kapcsán azonban több mint érdekes: ugyanis a köztársasági elnök ismételten jelölte Sasvári Róbertet az NVB tagjai közé, a Parlament pedig megválasztotta, sőt, egyenesen az elnöki pozícióba helyezte Sasvárit.

A testület szintén régi-új tagja, az NVB Fidesz-delegáltja, Sárhegyi Zoltán – akinek ügyvédi irodáját minisztériumok, állami szervek sok megrendeléssel látják el – ugyanis azt javasolta: csökkentsék 0 forintra az összeget, ám ezt a többiek értelmezhetetlennek tartották, hiszen akkor nincs is bírság.

Ez a 0 forintos javaslat tehát ugyanúgy nem ment át a testületen, mint Sasvári első, 10 ezer forintos ötlete sem. Leszavazták egyébként a másik végletet jelentő javaslatot is, amelyben a testület MSZP-s delegáltja, Litresits András mindössze 499 ezerre mérsékelte volna a félmilliós bírság összegét.