Péntek este különleges koncert lesz a Pécsi Estben. A 2018-ben „Év felfedezettje” címet megnyerő Dánielfy Gergő és az Utazók csapata tart lemezbemutató koncertet, amelyben a régi slágerek és az új lemezen hallható dalok mellett egy vadonatúj, november 10-én debütáló dalt is bemutatnak a közönségnek. Erről, magáról a zenekarról meg az új lemezről beszélgettünk a formáció frontemberével, Dánielfy Gergővel.

Az ország 2018-ban ismert meg az „Azt mondtad” című dallal, ami A Dal című műsorban szerepelt és az „év felfedezettje” címet is hozta. Mi volt az elsődleges cél az indulással, illetve miként érted meg ezt az eredményt?

Régi vágyaim között szerepelt megnyerni a műsort, és országot képviselni az Eurovízióz Dalversenyen, így ez is szerepelt a motivációim között. Ami viszont érdekesebb volt, az maga a dal. Az „Azt mondtad” a műsor jelentkezési határideje előtt 2-3 nappal született, azonban olyan erősnek éreztem, hogy nem volt olyan opció, hogy ne küldjük be. Ezért nagyon kellett sietni a stúdiómunkálatokkal, hogy még be tudjuk küldeni. Végül sikerült, aztán hívtak a műsor készítői, hogy a dal bekerült a TOP-30-ba, aminek nagyon örültünk.

A cél ezután az volt, hogy bejussunk a döntőbe és meg is nyerjük azt. Utóbbi sajnos nem sikerült és kicsit szomorú is voltam, ugyanakkor az események alakulása folytán ma már örülök, hogy nem így történt, hiszen, mint azt tudjuk, az akkori győztes AWS frontembere, Siklósi Örs azóta már nincs köztünk. Örs halála engem is nagyon megrendített – sírtam is, amikor megtudtam – és miatta most már hálás vagyok, hogy akkor nem én nyertem. Azt gondolom, hogy mindennek, ami az életben történik, értelme és oka van, így ennek is.

A zenekar tagjai ezután léptek be az életedbe vagy korábban is dolgoztál velük együtt?

A csapat a Dal után született meg és a 4 év alatt sokat változott a formáció. Most azt érzem, hogy egy olyan csapat van mellettem, akikben megbízok és akiket jó haveromnak tartok. Egyébként mindig fontos volt nekem, hogy zenekarral lépjek fel, ne csak egyedül mert barátokkal jobb együtt zenélni, és a koncertek hangulata is sokkal jobb, mint szólóban.

Nemrég jelent meg a 3. lemezetek Szimpla vágyak címmel. Miben más ez az album, mint az előzőek?

Az eddigiekhez képest megjelenik benne 80-as évek szinti pop zenéjének a világa. Nagyon szeretem ezt a stílust, ezért is úgy írtam meg a dalokat, hogy ilyen legyen. Az még egy érdekesség, hogy ez az album színházi előadáshoz, egy musicalhez készült, amit én játszottam. Így ennek az albumnak van egy története, ezért vannak olyan szövegek, amik nem annyira rám jellemzőek, de társadalom-kritikusak és elgondolkodtatóak, szerintem megállják a helyét színházban, koncerteken egyaránt, csak jól kell ezt kezelni.

Van-e kedvenc dalod az albumról?

A Násztánc című dal nagy kedvenc, pozitív hangvételű dal, az „Élni szeretnék” refrén is ezt fejezi ki, de mégis van benne egy olyan édes-keserű érzés, kérdéses háttér, hogy mi van, ha nem lesz mellettem senki, csak a bevetett paplan. Én nagyon szeretem ezt a dalt és a közönség is, a koncerten kórusban szokták énekelni.

Manapság gyakori tendencia, hogy ismertebb zenekarok tagjait, énekeseit különböző TV-s vetélkedőkben, show-műsorokban szerepeltetik. Rád ez nem jellemző. Ez egy tudatos döntés?

Javarészt igen. Voltak megkeresések, amiket elutasítottam, főleg azért, mert nekem kicsit más az életfelfogásom, mint ami ezekben a műsorokban megjelenik. Engem az nem motivál, hogy kiutazzak valahova 10 olyan emberrel, akit egyáltalán nem ismerek és egész nap kamerák vegyék fel, hogy velük beszélgetek. Nem mondom, hogy nincs ezekben kihívás, de az én ingerküszöbömet nem lépik át. Műsorvezetőként viszont szívesen kipróbálnám magam ilyen területen.

Hallani olyan híreket, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett drágulások miatt a jövőben kevesebb fesztivál kerülhet megtartásra, ami zenekarokat és előadóművészeket egyaránt érinthet. Erről mi a véleményed? Vannak erre utaló jelek?

Erre a kérdésre most nehéz válaszolni, mert ez az ősz végi, tél eleji idő nem igazán koncertidőszak, ilyenkor kevesebb a fellépés általában. De tavaly is érkezett néhány meghívás, idén is, szóval eddig nem látok különbséget. Azt inkább nyáron a fesztiválidőszakban fogjuk látni, hogy ez mekkora probléma.

Beszéljünk egy kicsit a helyi eseményről! A pénteki pécsi koncerten mire számíthatunk? Főleg az új lemez dalai lesznek, vagy a régi dalok is előkerülnek?

Bár ez egy lemezbemutató koncert, természetesen mindhárom albumról lesznek dalok. Sőt, egy különlegességgel is készülünk: a „Miért vagy szép nekem” című új dalunk nemrégiben készült el és jelenleg még csak egy 20 másodperces részt tettünk ki a közösségi felületeinkre. Ezt a dalt a csütörtöki budapesti premier után második alkalommal Pécsett fogjuk játszani, szóval a közönség számára is biztosan újdonság lesz. Remélem, tetszeni fog nekik.

Kíváncsian várjuk! Köszönöm szépen az interjút!

A november 11-i koncertről, illetve a jegyvétel lehetőségéről itt tájékozódhatnak.