Ma ünnepli 74. születésnapját Deák „Bill” Gyula, „Bill kapitány”, a magyar Blues királya. A népszerű előadóművész 1948. november 8-án látta meg a napvilágot Kőbányán. A fiatal előadó már gyerekkorában is megmutatta tehetségét, ám az iskolákban mindenáron operaénekest szerettek volna belőle faragni, ami neki nem tetszett, így felhagyott a zene tanulásával. Magával a zenével azonban nem.

1979-ig vendégként lépett fel a Hobo Blues Band zenekarban, ekkor még főleg ismert külföldi rockslágerek magyar változatát énekelte. 1979-től a zenekar állandó tagja lett és egyre több saját szerzeményt mutatott meg. Az igazi áttörést azonban 1983. jelentette számára, amikor az István a királyban rockoperában ő játszhatta el Torda szerepét. Ezt követően újabb musicalekben lépett fel, többet között a Jáno Vitézben és a Jézus Krisztus Szupersztárban is kapott szerepet.

Szólókarrierje 1983-ban kezdődött a „Rossz vér” című albummal. Az ezt követő évek hatalmas sikerben teltek nála, az elkövetkezendő 25 évben 7 lemezzel örvendeztette meg rajongóit. Az utolsó albuma 2009-ben „A király meséi” címmel jelent meg. Ezekben az albumokban már jellemzően a blues stílusában tevékenykedett. A számos szakmai elismerés mellett, amit kapott, megemlítendő Chuck Berry kijelentése, aki azt mondta róla, hogy „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam”.

Tevékenységéért számos szakmai elismerésben részesült, 2008-ban Artisjus díjat, 2009-ben Fonogram Életműdíjat kapott, 2012-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2022-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át.

Szerkesztőségünk nevében sok Boldog születésnapot kívánunk még neki!