A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – 2022. szeptember 23-án 16 óra 55 perckor egy német honosságú kisbuszt vontak ellenőrzés alá Szécsény külterületén, amelyet egy 37 éves szír állampolgár vezetett. A gépjármű a rendőri jelzésre megállt, amelyből több személy kiugrott és elrejtőzött az út melletti mezőgazdasági területen. A sofőr a gépkocsival továbbhajtott, azonban a hatóság tagjai őt, valamint az általa szállított 14 fő, magát szírnek valló állampolgárt felkutatta és elfogta. A rendőrök a járművezetőt, valamint az utasokat előállították.

A Nógrád megyei rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejeztek be két embercsempész ellen indult eljárást.

A police.hu Beszámolt arról is, hogy a Rétság Rendőrkapitányság járőrei 2022. október 6-án 1 óra 27 perckor Rétság belterületén a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján akartak ellenőrizni egy osztrák honosságú személygépjárművet. A sofőr a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva továbbhajtott és Balassagyarmat belterületén egy áram ellátó transzformátornak ütközött. A Rétsági és a Balassagyarmati Rendőrkapitányság járőrei 1 óra 39 órakor a helyszínen elfogták a személygépkocsi vezetőjét, egy bolgár állampolgárságú 36 éves férfit. A baleset következtében személyi sérülés nem történt. A rendőrök a jármű utasterében 3 főt, míg a gépkocsi zárt, szellőzőnyílás és ülőhely nélküli csomagtartójában további 3 főt találtak, akik közül 5 indiai, 1 fő pedig pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A rendőrök a sofőrt és járműben utazó 6 férfit elfogták és előállították.

A magyar jogszabályoknak megfelelően a rendőrök mindkét esetben intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

A Nógrád Megyei Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 37 éves szír állampolgár ellen embercsempészés bűntett, míg a 36 éves bolgár férfi ellen csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

A hatóság tagjai az eljárások során mindkét férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására a Balassagyarmati Járási Ügyészségen, amit a bíróság a terheltekkel szemben elrendelt.

A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és a keletkezett iratokat mindkét ügyben bíróság elé állítási javaslattal küldték meg a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Forrás: police.hu