Ma (november 15 kedd) este két rakéta csapódott be a lengyelországi Przewodów település határában egy mezőgazdasági létesítménybe, két ember halálát okozva. A háború ezzel különös fordulatot vett. – a KARD közéleti magazin bejegyzése következik.

Először is tisztázzuk: ez két orosz rakéta volt. Az oroszok egész nap rakétázták Ukrajnát, lőtték Lemberget (L’viv) is, amely a legnyugatabbi ukrán terület. Lehet, hogy a rakéta vagy célt tévesztett, vagy a légvédelem eltalálta az irányítószerkezetét – de a hírek két rakétát említenek, ami ezt árnyalja. Végig benne volt a pakliban, hogy ha a határvidéket lövik, egyszer csődöt mond az orosz high-tech. Mindazonáltal ami történt, megtörtént, és abban itt a blogon majdnem biztosak vagyunk, hogy a lengyelek ebbe bele fognak feszülni. Szó nélkül a dolog nyilván nem hagyható, mert onnan „meg van szokva”, és jön a következő, már tutira szándékosan. A tízezer forintos kérdés, hogy mit lép Lengyelország és mivel lép a NATO elé az ügyben.

A húszezer forintos meg az, hogy mi mit lépünk, mármint Orbán, aki – lengyel kollégájához hasonlóan – összehívta a védelmi tanácsot. Ez persze elsősorban a híveinek szól – mi figyelünk, amikor veszély ér minket – de a lépéskényszer is nyilvánvaló. Itt most sokkal nehezebb himihumizni, mint amikor Putyin Kárpátaljával, Észak-Bukovinával meg Lemberggel kecsegtetett minket, a románokat és a lengyeleket.

Hogy Orbánnak még jobban fel legyen adva a lecke, az oroszok ma szétlőtték a Barátság kőolajvezeték üzemeltetéséhez szükséges egyik transzformátorállomást is. És míg a lengyelországi gabonaszárítót esetleg véletlenül találták el, ezt célozniuk kellett. És tudniuk hozzá, hogy Magyarország, Szlovákia és Csehország innen kapja felőlük az olajat. Az oroszok szándékosan iktatták ki Magyarország olajellátását.

Orbán egy, a február 24-ihez hasonló esélyt kapott, hogy kiszálljon Putyin hátsójából. Ráadásul, ha a lengyelek befeszülnek (esélyes), akkor olyan nagyon sok mást nem is tehet. Véletlen vagy nem, ha a szövetség úgy dönt, hogy támadás érte egy tagját, az ugyan még nem jelent katonai műveleteket Oroszország ellen, de onnan nincs kidumálás, pávatánc meg kirillpátriárkázás. A tétet tovább emeli, hogy – bár a putyincsicskaság miatt a hagyományos barátság február óta mélyrepülésben van – a megtámadott fél, a lengyelek, azért még mindig elég jó polcon vannak a magyar köztudatban. És, ami a döntő Orbán számára, a fideszes keménymagban is. Amíg összeül a védelmi bizottság, pörögnek a telefonok, megy a közvéleménykutatás: mi kíván a fidesz bázis? Orosz vagy lengyel barátságot? Mert a kettő most már teljesen biztosan nem megy együtt, és most már kimaradni sem fognak hagyni minket.

Ha eddig nem, most kellene visszalépni a sorba. Most már sokszoros a tét a ruletten, nyerni nem nagyon tudunk (gondoljunk a szétlőtt trafóállomásra), veszteni annál többet.