Színházak, uszodák, posták, egyetemek, fürdők, szállodák, stadionok, könyvtárak, művelődési házak – az idei tél az egekbe kilövő rezsiszámlák miatt az állami intézményeket éppúgy megterheli, mint a magáncégeket, emiatt pedig rengeteg hely fog bezárni a következő néhány hónapra, vagy örökre. A bezáró intézmények listája szinte követhetetlen, ebben a cikkben viszont a Telex megpróbálta összeszedni azokat a területeket, amelyeket leginkább érinteni fognak vagy már érintenek a korlátozások.

Több helyen is zárnak például a színházak, egy sor nagyváros marad télen színház nélkül, elég csak Szolnokra, Egerre, Sopronra, vagy Békéscsabára gondolni, de még a budapesti intézmények közül is több lesz, amely nem, vagy csak hétvégén lesz nyitva. Ugyanez a sors vár rengeteg múzeumra is, több nagyvárosban is bezárták már a múzeumok, például Sopronban vagy Tatabányán. A könyvtárak közül is csak egy-egy marad nyitva városonként, megyénként, a többiek szintén kénytelen lesznek télre bezárni. De alig találunk olyan települést az országban, ahol télen a művelődési házak nyitva lennének.

Az iskolák sem ússzák meg, több városban is kénytelenek voltak összevonni intézményeket, a fűtést mindenhol lecsavarták, a diákok fáznak az órákon. A kevésbé szerencsés helyeken meg is szűnt az oktatás. Így sok másik mellett a hajdúvidi, a kálmáncsai és a kisbárapáti általános iskola szeptember elején ki se nyitott, de a többségében hátrányos helyzetű diákokat oktató nagybajomi Kolping-iskolát is bezárta a fenntartója.

Az egyetemeken sem jobb a helyzet, sehol sem lehet melegebb 20 foknál, a mosdókban nincs melegvíz, egyes épületeket lezártak, sok helyen lekapcsolták a közvilágítást, az épületek csak tanítási időben lesznek nyitva. A legtöbb felsőoktatási intézmény ezen kívül átszervezte a tanév rendjét, az őszi és a tavaszi szünetet a télihez csapva, egy hosszú tanításmentes időszakot létrehozva a fűtésszezon közepén. Sok helyen a vizsgaidőszakra bezárják az épületeket, a vizsgákat pedig vagy online tartják meg, vagy más intézményekben, például középiskolákban. A kollégiumokban sem lesz túl meleg, ott sem fűtik fel 20 foknál melegebbre a szobákat, elektromos fűtőtestet pedig szigorúan tilos használni, de már így is akad olyan középiskolai kollégium, amit kénytelenek voltak bezárni.

A posták helyzete mindenki számára ismerős, a Fidesz-KDNP egy sor postát záratott be, szerte az országban, a kormányablakok 10 százaléka szintén erre a sorsra jutott, ahogy az uszodák, fürdők, sportlétesítények nyitva tartása is erőteljesen kérdéses, napról-napra nő azon helyek száma, melyek kénytelenek bezárni. Ugyanez igaz az éttermekre, kávézókra, bárokra, melyeknek drasztikusan megdrágultak a rezsiszámláik, többségük ezt nem tudja fizetni, már most is számos hely zárt be, és ment csődbe, a tendencia pedig vélhetően folytatódni fog. Mindez értelemszerűen a munkanélküliséget is drámaian fogja növelni.

Avagy kinek mit intézett a kormánya…