2022-ben advent első vasárnapja november 27-re esik. Advent első vasárnapjával elkezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely a vízkereszt utáni első vasárnapig tart. Ezen a napon gyújtjuk meg az adventi koszorú első gyertyáját.

Az advent a karácsonyt megelőző ünnepkörben a várakozásé, a felkészülésé. A keresztény tanítás szerint ebben a négy hétben az Úr eljövetelét várjuk, de mellette ez az időszak a lelki elmélyülés időszaka is, erre segít bennünket emlékeztetni az adventi koszorú. Benne a különböző színű gyertyáival.

A hagyományos, klasszikus adventi koszorún három lila és egy rózsaszín mécses vagy gyertya található. A színek bontása szerint a jelentésük is különbözik. A lila az advent liturgikus színe, a bűnbánatot, az összeszedettséget és a szent fegyelmet üzeni felénk. A rózsaszínű gyertya pedig már az öröm színe.

Mikor meggyújtjuk az első adventi vasárnapon a lila színű gyertyát, ami nem csak az ünnepi időszak kezdetét hivatott szimbolizálni, hanem arra is rámutat, hogy eljött az ideje annak, hogy mindenki megnyíljon önmaga és embertársai felé. Ez az első gyertya hivatott jelképezni a hitet is önmagunkban és másokban egyaránt. Az első adventi gyertya szimbolizálja az első emberpárt Ádámot és Évát, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást.

A második adventi gyertya lángjának fellobbanása a reményt kell, hogy szimbolizálja, hiszen az Úr reményt ébresztett a zsidóságban arra, hogy közülük kerül ki a Messiás. Ezen az adventi vasárnapon kell, hogy az emberek végig gondolják mit tettek, vagy tehetnek másokért.

A harmadik adventi vasárnapon eljött az ideje az egyetlen rózsaszín gyertya meggyújtásának a hagyományos koszorúnkon. Ezt a vasárnapot sokfelé örömvasárnapként is emlegetik, hiszen ez a nap hirdeti az Úr eljövetelének közeledtét. Itt az ideje, hogy mindenki átgondolja, melyek azok a dolgok, amik számára a legfontosabbak. Tehát egyféle számadást és leltárt kell készítenünk az életünkben.

A karácsony ünnepét megelőző  utolsó vasárnapon ismét lila színű gyertyát gyújtanak a klasszikus adventi koszorúval rendelkezők. Ez a gyertya a szeretetet, és Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy az ünnepi készülődés sürgésében, forgásában, a nagy készülődésben se feledkezzünk el az örömteli várakozás bensőséges érzéséről. Próbáljunk meg ebben a felfokozott hangulatban, és a tennivalók özönében is idegeskedés és veszekedés nélkül, szeretettel, örömmel és várakozással gondolni és várakozni az év legszebb, és legbensőségesebb ünnepére.

Valóban jól látják, hogy a fotónkon nem a hagyományos lila és rózsaszín adventi koszorú látható. Mikor megfelelő és jogtiszta illusztrációt kerestem az írásomhoz, bizony fogcsikorgatva lapoztam a lehetőségek közt és csak nem akrt egyik sem megfelelni az én elvárásomnak. Akkor pedig arra az elhatározásra jutottam, hogy itt az ideje az örömnek és a várakozásnak, ahhoz pedig nem szükséges sem a lila, sem pedig a rózsaszín gyertya.

Nem bizony, mert annak ott belül kell meglennie, koszorú, gyertya, és mindenféle csecsebecse nélkül. Hiszen a kis Jézus is hova született? Igen, a jászolba!

Fotó: pixabay.com