Mielőtt bárki megijedne: szó sincs arról, hogy hirtelen ennyi ember eltűnését jelentettek volna be a rendőrségen. A népszámlálás lezárása után ugyanakkor meglepő eredmény született: Magyarország lakossága a KSH szerint októberben 9.68 millió fő volt, ehhez képest mindösszesen 9.300.000 kérdőív érkezett meg.

A kevés kérdőívnek számos oka lehet. Legvalószínűbb az, hogy nagyon sokan külföldön dolgoznak, és a előírások szerint a tartósan külföldön élőket nem kellett a népszámlálás során összeírni. Ugyanakkor nem zárható ki, hogy a rendszerhibák, illetve az sem zárható ki, hogy a népszámlálók is követtek el hibákat.

A Népszava beszámolója alapján ugyanakkor – statisztikus szakértők szerint – nemcsak az informatikai hibák voltak nagyon zavarók, hanem eleve túl hosszú volt a kérdőív is, ráadásul nem lehetett megkerülni vagy átugrani az adott személynél teljesen felesleges kérdéseket sem. Például egy egyéves kisgyereknél is válaszolni kellett arra, hány nyelven beszél és a kilencven évesnél is, hogy előző héten keresett-e aktívan munkát. Emiatt a családok sokszor váltak türelmetlenné a kitöltés alatt, de a kérdezőbiztosok arról is beszéltek lapunknak, nem tetszett a lakosságnak, hogy névvel vehettek csak részt a kitöltésben, ahogy annak sem örültek, hogy túl sokat akart tudni a hivatal a lakásuk, házuk méretéről, felszereltségéről. Többen hangot adtak aggodalmuknak, hogy később felhasználhatják ezeket az adatokat egy vagyonvizsgálathoz. Ez ugyan nem valószínű – fogalmazott az egyik statisztikus, de hozzátette: az elmúlt 12 év bizalmatlanná tette az embereket.