A pszichésen beteg, gondokság alatt álló Káté Józsefet annak tizenegy napon át tartották fogva – áll a Magyar Helsinki Bizottság közleményében. A jogvédő szervezet szerint a büntetés-végrehajtási hatóságok tudtak arról, hogy a férfi cselekvőképességét kizárták és emiatt gondnoka van, mégsem engedték szabadon.

Ahogy arról a hvg beszámol, a szervezet közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy véget érjen a törvénysértő állapot és a férfit kiengedjék. Beszámolnak róla, hogy nem egyedi esetről van szó, két évvel ezelőtt egy 20 éves férfinek kellett 71 napon át börtönben lennie, holott szintén mentális betegséggel rendelkezett.

A Magyar Helsinki Bizottságnak több olyan ügyfele is van, akit az egyértelmű törvényi tiltás dacára és fogyatékossága ellenére szabálysértési őrizetben vagy elzárásban tartottak. A fogvatartottak között volt az a férfi is, akinek comb felett van amputálva a lába, a szervezet szerint a rendőrség mégsem ítélte úgy, hogy fogyatékossággal él.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a fogvatartott személy – a korábbi hasonló esetekhez hasonlóan – kártalanítás nem illeti meg. Legalábbis a hazai jogrendszer alapján…