Az autósoknak a rémálma, hogy mennek valahová, és útközben kifogy a benzin, és nem tudnak tankolni. Ez a rémálom lassan valóságossá válik, sőt bizonyos kutakon azzá is vált, a benzinhiány miatt. Ma már nem csak a kisebb, hanem a nagyobb kutakon is korlátozzák az üzemanyagvásárlást, a hiány miatt. Ráadásul a MOL finomítójában meghibásodás történt, a javítás néhány napig eltart, ebből az következik, hogy még több kúton alakulhat ki benzinhiány. – ismertette Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke.

A politikus hozzátette, mindez azért történt, mert a kormány nem megfelelő választ adott az energiaválságra, a benzinár sapka nem lett megoldás, emiatt az első három negyedévben közel negyvenszázalékkal nőtt a fogyasztás, az előző év azonos időszakához képest. A megnövekedett üzemanyag felhasználás a költségvetést is megborította, ahogy a levegő minőségét is jelentősen rontotta, ami már korábban is rossz volt Magyarországon, az előző évben 15 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség hazánkban, ismertette Schmuck.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint egyértelemű, hogy az ársapka nem hozott megoldást, ezen változtatni kell, éppen ezért a zöldek azt javasolják, hogy a tömegközlekedés-fejlesztésre fordítsák ezeket a forrásokat. Az LMP az ötezer forintos klímabérlet bevezetését javasolja már hosszú hónapok óta, amivel minden hazai tömegközlekedési eszközt igénybe lehetne venni. A zöldek azt üzenik Lázár Jánosnak, hogy fontolja meg a klímabérletről szóló javaslataikat, és minél hamarabb vezessék azt be!