Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány, és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés – közölte Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója. Azt mondta, hogy a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese. Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás – írta Bacsa György.

„A Mol minden tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon” – tette hozzá. Bacsa György közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol – novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött – de a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – írta.

A Mol korábban a BÉT honlapján közölte, hogy megkezdte a termelési szint növelését a Dunai Finomítóban. A közlemény szerint befejezték a karbantartási munkákat, ezután újraindították az MHCK-HDS üzemet, és ennek eredményeként a Mol megkezdte a kőolaj-feldolgozás szintjének fokozatos növelését, de a maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe. A társaság közleményében kitért arra, hogy ezzel piac teljes ellátása nem lehetséges az import volumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben.

A Telex információi szerint hétfőn 71 benzinkútnál egyáltalán nem volt üzemanyag, most pedig, kedden 401 kútnál legalább egyfajta üzemanyag hiánycikk.