Tegnap én is megkezdtem a karácsonyi bevásárlásom, nagyrészt a Tesco áruházban, ahol rögtön egy érdekes dolgot láttam. Nyilván nem meglepő, hogy tele vannak a pocok a különböző szaloncukrokkal, ezt tudjuk. Az sem meglepő, hogy ezek ára tavalyhoz képest sokat emelkedett, erre számítani lehetett (bár Clubcarddal ezekre elég nagyok a kedvezmények).

Ami azonban pozitív meglepetés volt, hogy az előcsomagolt, fix áras szaloncukrok mellett lehetett „kilóra” is venni szaloncukrot. Megfogjuk, betesszük a szatyorba, lemérjük, mint gy gyümölcsöt, megkapjuk az árcédulát és már mehetünk is fizetni (ha nem akarunk másutt venni). Ami igazán pozitív volt ebben, az az ára: miközben 25-30 dkg-os csomagok kerültek alsóhangon 1.500-2.000 forintba, addig ebből 10 deka 200 forint körüli áron volt. Ez a mai árak mellett sokaknak nagyon nagy könnyebbség.

Már éppen készültem, hogy a szatyromba beteszek egy nagy adagot – minden ízből – és lemérem, amikor az alábbi felirattal szembesültem:

Ezt most értelmezzük: ha én mondjuk az 5 ízből szeretnék 3-3 darabot venni, akkor fel kell használnom 5 műanyag zacskót ahhoz, hogy ezt meg tudjam csinálni. Hát nagyon csodás.

Persze nem akarok álszent lenni, tudom, hogy a szaloncukor önmagában nem egy környezettudatos termék, hiszen egy kis falat édességnek sokszor van 3 csomagolása. Tehát egyáltalán nem baj az, ha valaki ezt kiváltja (a jövő héten fogok is erre ötletet adni). Ugyanakkor éppen ezért tartom ezt a dolgot teljesen értelmetlennek.

Főként azért, mert itt egységáras termékekről beszélünk. Ha különböző árban lennének, akkor még érteném is a dolgot, mert nyilván ne keverjük őket össze. De így ez sem értelmezhető érv.

Esetleg azt tudom elképzelni, hogy amiatt van erre szükség, hogy lássák miből mennyi fogy, ami a termékmegjelöléssel lehetséges. De ezt is némi munkával és odafigyeléssel sokkal egyszerűbben meg lehet oldani. Ha egy multinak fontos az, hogy tényleg környezettudatosnak tűnjön, akkor szerintem először is végleg el kéne felejtenie az egyszer használatos zacskókat, de még ha használja is őket, az ilyen típusú pazarlást fel kellene számolnia.