Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrégiben számolt be arról, hogy az év végén lejáró hiteltörlesztési moratóriumot a továbbiakban nem fogják meghosszabbítani.

A döntést azzal indokolta, hogy a moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent: augusztusra már csak a vállalati hitelek mindössze 1 százaléka, a lakossági hiteleknek pedig csak 3 százaléka vett részt a programban. A kormány szerint a 350 ezer családot és 60 ezer vállalkozást érintő kamatstop a továbbiakban is megfelelő védelmet nyújt.

Jogszabályban garantálják, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet januártól ne emelkedhessen a moratóriumban felhalmozódó kamatok és díjak miatt. Ugyanakkor ez a tartozások futamidejének meghosszabbítását fogja eredményezni gyakorlatilag minden hitelnél.

Magát a moratóriumot még 2020 márciusában vezették be a Covid19 miatt történt korlátozásokra tekintettel. Azóta többször hosszabbították, bár tavaly már csak a kiemelten sérülékeny társadalmi csoportok, illetve a veszélyeztetett vállalkozások vehették igénybe. A moratórium megszűnése emiatt őket fogja érinteni.