A karácsonyi asztalokra a halételek mellett rendre viszonylag nehezebb ételek kerülnek: töltött káposzta, sültek, bejgli, ezek jellemző elemei a menüsoroknak. Ugyanakkor egy egészséges étel is lehet ünnepi, és adhat olyan élményt, amiben az ember átérzi a téli hangulatot. A most következő recept egy ilyen ételt mutat be. A receptet köszönöm drága barátomnak, Szabó Reginának, aki beleegyezett, hogy közzétegyem.

Mézes-chilis csirkemell, Sütőtökös tagliatelle nyírfacukorral

Hozzávalók:

  • 1/2 sütőtök
  • 20 dkg csirkemell
  • 40 dkg durum tagliatelle tészta (szélesmetélt)
  • 2 ek. méz
  • 1/2 ek. chili
  • 1 dl tej
  • (nyírfa)cukor,

Elkészítés:

Egy kisebb sütőtök felét megpucoljuk, majd 2×2 centis kockára szeletelve főzni kezdjük. A tésztát sós vízben szintén megfőzzük. A csirkét apró kockákra vagy szeletekre vágva zsíron kisütjük (mivel csirkemellről van szó, figyeljünk, hogy ne készítsük túl, nagyon könnyen ki tud száradni). A mézet és a chilit egy tálban összekeverjük, majd az elkészült csirkét beleforgatjuk. Ha elkészült a puhára főtt sütőtök, akkor leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a tejet és a nyírfacukrot (ennek hiányában sima cukorral is működik) és összeturmixoljuk. Aki a hagyományosabb ízeket szereti, az így hagyhatja, de aki szereti a kissé extrémebb ízeket, az a pürét kicsit feldobhatja szegfűszeggel, fahéjjal, gyömbérrel, vagy akár szerecsendióval is.

A sütőtökös pépet összekeverjük a tésztával, majd rátesszük a csirkét és már kész is az ünnepi étel. Jó étvágyat!

Ha valaki húsmentesen szeretné elkészíteni, akkor a csirke kihagyható. Ilyenkor a mézzel és a chilivel a tökpüré is ízesíthető, feltétnek pedig feta vagy kecskesajtot ajánlok, a kecskesajtot picit lehet akár grillezni is, de ha csak felvágjuk vagy rászórjuk az ételre, akkor is tökéletes.