Nekem nagy szívfájdalmam, hogy bár a Karácsonyi Vásár miatt szinte már orrvérzésig hallgathattuk a belvárosban a karácsonyi dalokat, ezek mind nemzetközi slágerek. Holott nagyon szép magyar nyelvű karácsonyi dalaink is vannak. Ezért úgy döntöttem, hogy kis kommenteléssel összeírom az 5 kedvenc magyar nyelvű dalomat. Remélem tudtam pár olyat választani, ami sokaknak tetszik.

5. Pintér Béla – Gyere el jászolhoz

Egy vallási tematikájú dal, de abból a könnyedebb műfajjal. Pintér Béla hangja nagyon kellemes és illik ehhez a dalhoz, a refrén (és annak az eltérő hangszerelése) pedig nagyon megfogja az embert. Magához a dalhoz van egy másfajta kötődésem is: egy értelmi fogyatékkal élő személyeket gondozó intézményben több mint 10 éve vagyok önkéntes. Ez egy nagyon gyakran elhangzó dal az ottani karácsonyi műsorokon. Tegnap is hallottam.

4. Halász Judit – Karácsony Ünnepén

Meglepően hatásos és mélyen elgondolkodtató dal, szinte már ellentmond Halász Judit munkásságának. Mind a 3 versszaka a mellett, hogy a Karácsony szépségeivel is foglalkozik, nagyon mély gondolatokat és problémákat oszt meg. Az első versszak arról, hogy a Karácsony a béke ünnepe, de a békének nem csak az ünnepeken kéne jelen lennie. A második versszak arról, hogy a Karácsony a szeretet ünnepe, de a gyűlölet még így is túl nagy, a harmadik pedig arról, hogy vajon a karácsonyi boldogságnak mi a kulcsa? Mert egyáltalán nem biztos, hogy az ajándékok…a hangszerelése alapvetően klasszikus karácsonyi, de mégis egy kicsit erőteljesebb, ami a dal mondanivalójához illik.

3. Zorán – Az ünnep

Zoránnak bár egyáltalán nincsen nagy terjedelmű hangja, de annyira szuggesztív, hogy az embert egész egyszerűen magával ragadja. Ennél a dalnál is ez történik. De nem csak emiatt szeretem, hanem a szövege miatt is. Egyszerre jelenik meg benne a Karácsony szépsége és kissé árnyoldala. A szép oldal olyan gyönyörű, de váratlan hasonlatok hozzák, mint a lázas gyerek homlokához érő tenyér, a rossz álomból felriadást követő ölelés. A másik oldal meg nagyon sejtelmes, hiszen csak a refrénben jelenik meg, ott is csak elgondolkodtató kérdések formájában, a hatás azonban nem marad el. Ezek együtt az egyik kedvenc karácsonyi dalommá teszik.

2. Kormorán – Nyájhívogató

Egy másik Kormorán dal, amit nagyon szeretek, de igazából sokkal nehezebben tudom megfogalmazni, hogy miért. Talán tetszik, hogy a legtöbb karácsonyi zenéhez képest egy ritmusosabb, dallamosabb alkotás. Talán a fuvola és a furulyaszólók, amik megfognak benne. Talán az, hogy kevés az ilyen típusú, történetmesélős karácsonyi zene. És talán egy gyerekkori emlék is, hogy ezt a dalt megtanultuk egy iskolai karácsonyi rendezvényre az énekkarral, de aztán rövidíteni kellett a műsort, és ez maradt ki, pedig már akkor is szerettem. Nem tudom. De tény, hogy ez a dal sosem hiányozhat a karácsonyi repertoáromból.

1. Gryllus Vilmos – Karácsonyi angyalok

Talán kicsit meglepő a végső döntés, hiszen mégiscsak egy gyerekdalt választottam. Tény, nincs benne nagyívű elmélkedés, sem eszméletlen énekhang, sem különleges hangszerelés. De mégis, ez a zene úgy tökéletes, ahogy van. A gyerek- és a felnőtt énekhang nagyon szépen együtt van, a szövege pedig olyan gondolatokkal van tele, amikre egy gyerek Karácsonykor gondol…mi lehet a dobozban, a papírangyal, amit a Jézuskának küldünk, a korlátlan játék. Persze mondhatjuk azt, hogy az ünnep erről a szól, de a gyerekeknek egy kicsit mégis, és ez nem is baj. Ezeket az érzéseket meg nagyon szépen közvetíti ez a zene. Amikor először meghallgattam, véletlenül egy youtube lejátszási listán, rögtön felfigyeltem rá. Másodjára meg már meg is könnyeztem.