December 27-én rendezik meg az egész országban a karácsonyi fácánvadászatot. A vadászat bevétele beteg gyerekekhez kerül majd, de az állatvédők ezt színtiszta cinizmusnak tartják, szerintük ugyanis az egész program lényege az, hogy országszerte lehessen százával lőni a szárnyasokat.

A 2019-ben alapított Országos Jótékonysági Vadászat (OJV) Közhasznú Nonprofit Kft. szervezi az eseményt. Az OJV nagyon erősen be van ágyazva a kormányzatba, hiszen védnökei a kormány szenvedélyes vadászai, így Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kovács Zoltán kommunikációs államtitkára, vagy éppen Zambó Péter agrárminisztériumi államtitkár is. A szervezet védnöki nyilatkozatát pedig a Karmelita kolostorban írták alá.

Az OJV minden évben megszervezi a karácsonyi vadászatot, amelyet nemes céllal kapcsolnak össze. A bevételből rendszeresen adományoznak milliós nagyságrendű összegeket gyermekgyógyászati célokra. Az OJV honlapja szerint az idei rendezvény után az 50 ezer forintos részvételi díjakból és az adományokból orvosi eszközöket vásárolnak minden megye egy-egy kiválasztott kórházának.

A jótékonysági vadászat aztán hamar támadások célpontja lett. Különösen az állatvédő civil szervezetek lendültek akcióba, szerintük ugyanis rendkívül cinikus a gyermekek megsegítésének ürügyén százával, ezrével lőni a fácánokat.

„Szerencsétlen előnevelt állatokat eresztenek ki a gyilkolászásban örömüket lelő celebek elé” – mondta a 24.hu-nak Bóday Pál, a Macskaárvaház vezetője. A civil szervezet ráadásul nem is olyan régen ellenzéki politikusok mellett kormánypártiakkal együtt tartott adománygyűjtést az árva állatok megsegítésére. Bóday szerint a valódi erdőgazdálkodással foglalkozó vadászok is megvetik ezeket a „VIP-eseményeket”.

„A keresztény kultúrkörben unortodox megoldás Jézus születését ártatlan állatok százainak halomra gyilkolásával ünnepelni, az pedig a cinizmus netovábbja, hogy mindezt a szegénysorsú gyermekek megsegítésével akarják legalizálni – fogalmazott Bóday a lapnak.