Mint az köztudott, 2017. január 21-én Veronában egy magyar autóbusz súlyos balesetet szenvedett. rányába tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 18 fő vesztette életét, többségében gyerekek. 

A bíróság vétkesnek találta a balesetet okozó sofőrt és 6 év szabadságvesztésre ítélte. E mellett az áldozatok hozzátartozóinak különböző összegű kártérítést ítélt meg. Ez utóbbi azonban a jelek szerint behajthatatlan. Az RTL Híradó beszámolója szerint ugyanis immáron semmilyen olyan vagyon nincs a nevén, amelyből ezt a kártérítést végre lehetne hajtani.

„Az ő nevén nincsenek értékek, nincsen ingatlana. Volt, de a tragédia bekövetkezte óta komoly változás állt be az anyagi helyzetében” – nyilatkozta Szendrei Endre, az egyik szülő az RTL Híradónak. A szülőket az is bántja, hogy az eset óta még csak bocsánatkérés sem hangzott el a sofőr részéről.

Mint a szülők kutatásából kiderült, a sofőr társtulajdonosa volt, amely a gyerekeket szállító buszt üzemeltette, azonban már abban sem rendelkezik tulajdonrésszel. Ezért a károsultak újabb pert indítanak a fedezetelvonás megállapítása iránt. Az ilyen eljárások azonban nagyon elhúzódnak, ráadásul, még ha eredményes is lesz, a követelés behajtására valószínűleg hosszú éveket kell várni, ha egyáltalán eredményes lesz.

A szülők az egyetlen vígasznak azt tartják az ügyben, hogy az eset óta szigorodtak az osztálykirándulásokra vonatkozó jogi előírások, így a jövőben talán a hasonló balesetek elkerülhetővé válnak.