Ahogyan arról tegnap beszámoltunk, a kormány 10.000 fő feletti városok között 44 milliárd forintnyi rezsitámogatás szétosztásáról döntött. Ez olyan szempontból indokolt is, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt minden önkormányzat óriási – Pécs nagyságú városnál ez akár 3-4 milliárd is lehet – így mindenképpen szükséges a kompenzáció. A jogszabály mellékleten megjelent az is, hogy melyik városok pontosan mekkora összegű támogatást kap.

A listát magasan Debrecen vezeti, az ő támogatásuk meghaladja a hárommilliárd forintot. Őket egy másik kelet-magyarországi város, Nyíregyháza követi valamivel több, mint 1,7 milliárd forinttal. A sort újabb két tiszántúli város, Miskolc és Szeged követi, akik bő 1,2 milliárdot kapnak. Őket Kecskemét követi valamivel több mint egymilliárd-nyolcvanmillió forinttal.

Pécs – bár lakosságát tekintve a negyedik legnagyobb település – csak Kecskemét után következik, nagyjából 40.000.000 forinttal kap kevesebbet Bács Kiskun vármegye székhelyénél. Ugyanakkor még mindig sokkal járt, mint az utolsó regionális központ, Győr, az ő támogatásuk – hasonlóan Székesfehérvárhoz – mindössze 250.000.000 forint körül alakul.

Érdekesség még Baranya megyében, hogy Mohács támogatása majdnem eléri a 420.000.000 forintot, a nálánál jóval nagyobb lakosságszámú Komló azonban ennek alig több mint harmadát kapja. Rajtuk kívül még Szigetvár részesül bő 90.000.000-s segítségben.

A budapesti kerületek közül a X., a XVI. és a XXI. kapja a legnagyobb támogatást (érdekesség: mindhárom kerületnek Fideszes polgármestere van), mindhárom városrész esetén az összeg meghaladja a 700.000.000 forintot. Legkevesebbet a 6. kerület kapja, a támogatás összege ott alig éri el a fenti három kerület támogatásának 10%-át.