Ma ünnepli 84. születésnapját a rendkívül népszerű táncdal-énekes, Korda György.

Az énekes 1939. január 4-én a budapesti Dob utcában született Klein József és Faragó Margit gyermekeként. Túlélte a zsidóüldözést, a második világháború után a Kertész utcai általános iskolában tanult, majd a Petrik Lajos Vegyipari Technikum diákja lett, amit sikeresen el is végzett. Szülei elváltak, az apai nagyszülők és nagynénik nevelték fel.

1958-ban az érettségi után jelentkezett a Színház és Filmművészeti Főiskolára. Ekkor változtatta meg édesapja javaslatára a vezetéknevét. A felvételi sikertelen lett, így néhány hónapig segédmunkás volt a Budafoki úti Kábel- és Sodronykötélgyárban, majd sorkatona lett Békéscsabán.

Vécsey Ernő tanítványaként először 1958-ban lépett színpadra, első sikerét a Szeretni kell című dallal aratta. Még katonai szolgálata előtt házasodott össze Kovács Ibolya operettprimadonnával, a házasság a gyakorlatban ugyan hamar véget ért, papíron viszont több mint húsz évig tartott.

Az 1960-as évek elején az ország egyik legnépszerűbb énekese volt. A beat térhódítása a „hagyományos” táncdalstílusnak nem kedvezett, ő mégis azok közé tartozott, akik meg tudtak maradni a pályán. Népszerűsége megtartásában, növelésében sokat jelentettek a televízió és a rádió által is közvetített táncdal- és egyéb fesztiválok, versenyek. Sok olasz sláger hazai adaptációjának előadása fűződik a nevéhez.

Egyetlen lánya 1980-ban született. Az 1980-as évek elején ismerkedett meg Balázs Klári énekesnővel, akit rövidesen feleségül is vett. Kölcsönös inspirációjuk művészetük kiteljesedését, Korda esetében megújulását is jelentette. Néhány hónapos turnékkal tíz évet töltöttek Észak-Amerikában és Ausztráliában.

Korda Györgyről közismert, hogy rendkívül nagy pókerrajongó. Ezt a 2000-es évektől aztán át is adhatja a nézőknek, mivel a Sport Tv-n pókermeccseket közvetít. Ezt olyan átéléssel és rajongással tudja megtenni, aminek köszönhetően a sportrajongók is megkedvelték. Közvetlen stílusa és humoros megszólalásai a mai napig témát szolgáltatnak.

Manapság pedig a Reptér című számával hódít a fiatalok körében. A különböző sporteseményeken rendre felzúgó dal óriási népszerűségre tett szert az elmúlt években, többek között ennek köszönhetően is sikerült fiatalokkal bővítenie rajongótáborát, amely a mai napig megtölti a koncerteket.

Forrás: Wikipédia