Napra pontosan 102 évvel ezelőtt, 1921. január 9-én látta meg a napvilágot, Keleti Ágnes, tornász, a Nemzet Sportolója.

A közismert sportolónő már 17 éves korában, 1938-ban válogatott kerettag volt és 1940-ben bajnoki címet is szerzett, ám a megkülönböztető törvények miatt a 40-es évek első felében bujkálásra volt kárhozatva. Csak 1945-ben állhatott újra edzésbe és így mindösszesen két olimpián, az 1952-es Helsinki, és az 1956-os Melbounre-i versenyeken vehetett részt. Ezeken azonban 5 aranyérmet szerzett, 1952-ben műszabadgyakorlat, ’56-ban e mellett felemás korlát, gerenda, valamint kéziszer csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott, e mellett 5 további érmet is szerzett ezen a két olimpián.

Melbourneből azonban – hasonlóan sok más sportolónkhoz – már nem tért haza, sokáig Ausztráliában, majd Izraelben élt. Aztán 1983-ban visszatért a budapesti világbajnokság erejéig. A rendszerváltás óta kettős állampolgár és egyre több időt tölt itthon.

Teljesítményét számos kitüntetéssel díjazták, ezek közül kiemelendő a 2015-ös Prima Primissima díj, valamint, hogy 2021-ben „Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal” díjat kapta meg. Neve nem csak Magyarországon ismert, Izraelben a mai napig őt tartják a professzionális tornasport ottani megteremtőjének.

Szerkesztőségünk nevében további sok boldog évet kívánunk neki!