Fontos változásra készülhetnek a felhasználók az üzenetküldő alkalmazásoknál. 2023. március 31-től ugyanis a mobilszolgáltatók egységesen búcsút intenek a nullás díjszabásnak. Ez azt jelenti, hogy áprilistól nem lehet majd ingyenesen használni az olyan üzenetküldő appokat, mint a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram vagy a Tinder.

Eddig ha valaki kimerítette havi mobiladat-forgalmának keretét, attól még ingyen használhatta a fenti alkalmazásokat. Ez a kedvezmény Magyarországon több mint tíz éve elérhető. A jövőben a Spotify és a navigációs programok használata is adatforgalomhoz lesz kötve.

A döntést egyébként az Európai Unió Bírósága kezdeményezte, nekik először 2017-ben szúrt szemet, hogy bizonyos alkalmazásokra a nullás díjszabást (zero rate) alkalmazták a szolgáltatók. A hatóság most azzal indokolta a döntést, hogy a nullás díjszabás sérti a szabad versenyt. Ugyanis ha bizonyos alkalmazásokat a felhasználók ingyenesen igénybe vehetnek, másokat pedig nem, az nem jelent egyenlő bánásmódot.

2022 őszén az európai távközlés-felügyelő hatóság felszólította a Magyar Telekomot, a Yettelt és a Vodafone-t, hogy 2023. március 31-ig gondoskodjanak arról, hogy a zero ratinget tartalmazó csomagok szerződését módosítsák vagy megszüntessék.

Forrás: Index