Hétvégén volt lehetőségem megtekinteni a budapesti Travelling Galaxy Interaktív kiállítást. Maga a kiállítás tavaly decemberben nyitotta meg a kapuit, ám amint megtudtam, hogy miről szól ez, rögtön kíváncsi voltam rá. A kiállítás ugyanis ízig-vérig Star Wars tematikában készült, egy óriási magángyűjtemény a filmek és animációs filmek karaktereiről, tárgyairól, berendezéseiről, ráadásul az egészet úgy készítették el, hogy a látogató maga is kicsit a filmben érezze magát.

A kiállítás maga három szobából áll, amik szerintem folyamatosan válnak egyre jobbá. Az első egy lázadó hajót imitál, az ismert fehér háttérrel. A galériában számos a Star Wars univerzumába tartozó fajról készült szobrocska található, ezenkívül a tárgyak nagyon sok Jedi-lovagot is megörökítenek, és Obi-wan Kenobiról meg az ifjú Anakin Skywalkerről is található egy nagyméretű szobor.

A második szoba egy Birodalmi csillagromboló belsejébe visz minket. Itt található talán a legnagyobb darabja a kiállításnak, egy életnagyságú Darth Vader makett, mellette rohamosztagosok, de egy szintén életnagyságú birodalmi vadászpilóta is van ott. Itt a legtöbb szobrocska klónkatonákat, birodalmi fegyvereket, gépeket és lépegetőket ábrázol, de több Palpatine-ábrázolással is találkozhatunk, illetve nekem a Dooku-szobrocskák is nagyon tetszettek.

Ám a legnagyobb élményt egyértelműen az alagsorban található szoba adta, ami Jabba palotáját imitálta. Jó élmény volt a fénykardos őrrel beszélgetni, és még fotózkodhattam is a fegyverével :), de igazán nem ezt tette élménydússá, hanem két olyan tárgy, ami ránézésre is lenyűgöző volt. Az egyik egy monumentális Jabba-szobor, ami nem csak őt ábrázolta, hanem azt a teljes képet, amit Jabba pallotájának belsejében láthatunk a filmben, míg a másik egy Old Republic korból származó fénykard-markolat, ahol a legapróbb díszítőelemeit is sikerült lemásolni a fegyvernek. Mindkettőt hosszú percekig nézegettem, mire útnak indultam.

Maga a kiállítás olyan látványos és annyira jól leveszi a Star Wars világát, hogy aki egy kicsit is szereti a filmeket, annak muszáj megnéznie. Az egyetlen negatívumnak azt éreztem, hogy az Interneten ezt egy interaktív kiállításnak titulálták, szerintem kb. semmi interaktivitás nincs benne. Oké, hogy a látogatásnak van egy története, hogy megbíz minket Luke Skywalker egy küldetés teljesítésével a Tatuinon, majd elkapnak minket a Birodalmiak, ahonnan megszökünk és a sivatagbolygón Jabba épp jó kedvében van, és segít nekünk, de igazából ez az egész csak annyit tesz hozzá, hogy megy néhány hangeffekt a háttérben, amit ha követünk, összeáll a sztori, de nekünk semmit nem kell tenni a küldetés sikere érdekében.

Ráadásul ha kicsit több vagy kevesebb időt töltünk 1-1 szobában, mint amennyit a sztori igényelne, akkor a következő szobába a történet egy másik részénél érkezünk, és nem is nagyon tudjuk követni. Én biztosan betennék valami kis feladatot, hogy mondjuk találjunk meg 3 információt a szobákba és ha megvan mindhárom, akkor a látogatás végén valami jelképes ajándékot. Csakhogy tényleg érezzek valami valódi interaktivitást benne.

Ennek ellenére maga a kiállítás remek, ha ti is meg akarjátok nézni, akkor a felnőtt belépő 4.500 forint, de van diákkedvezmény, családi és csoportos kedvezmény, szóval ki lehet ebből jönni olcsóbban. Néhány képpel is színesítem a beszámolót csak a kedvcsinálás érdekében.