Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Jászberényben az ellenzék által támogatott jelölt, Budai Lóránt, hatalmas fölénnyel verte meg a függetlenként induló Fideszes jelöltet. Ugyanakkor az MSZP XVI. kerületi szervezete a délelőtti órákban arról írt, hogy az összefogás itt 4 szervezett, a Jobbik, a Kossuth kör, az MSZP és a Momentum között volt.

A kiírás annyiban pontatlan, hogy az LMP szintén támogatta a polgármestert, sőt még a zöldpárt aktivistái közül is volt, aki részt vett az érdemi munkában. Ugyanakkor az tény, hogy a legnagyobb ellenzéki pár, a Demokratikus Koalíció nem támogatta, sőt, néhány választókerületben jelöltet is indított.

A közlemény is erről ír:

„A DK annak ellenére, hogy többször is kezdeményeztük az együttműködést, bejelentette, hogy nem támogatja a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltjeit, és négy körzetben függetlenként jelölteket indított…

A szocialisták két fontos kulcsát említették meg a sikernek. Az egyik, hogy az ellenzék összefogás keretében indult a Fidesszel szemben, a másik pedig, hogy olyan jelölteket indított, akik helyben ismertek és elfogadottak.

„Bárhogy döntsenek is az országos pártközpontokban, csak annak van esélye ugyanis polgármesterré vagy képviselővé válni, aki abban a körzetben él, akit ismernek és elfogadnak. Egyes ellenzéki pártok szembe mehetnek ezzel, de Jászberény után nem lehetnek biztosak abban, hogy a választóik is követni fogják őket.

A jászberényi időközi választásra egyébként pont azért volt szükség, mert a DK-s Gedei József kezdeményezte, miután megromlott a viszonyuk a polgármesterrel, és emiatt ki is lépett a Jászberényt irányító összellenzéki egyesületből. Gedei, amikor már látszott az eredmény alakulása, bejelentette, hogy kilép a DK-ból.