Több száz ember látogatott el a mai közmeghallgatásra, ahol szó szerint lincshangualt alakult ki, az úgynevezett főispánt (kormánymegbízott) hazaárulózták. Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és
Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de a résztvevők néhány percenként fújolással, bekiabálással szakították meg őket, a főispánt többször is lehazaárulózták.

Az LMP szerint a gyár rendkívül környezetkárosító, a víz- és energiaigénye óriási, mindez Debrecen teljes elsivatagosodásához vezethet. A helyieket a környezetvédelmi hatástanulmány sem győzte meg. A rendezvényen ott volt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Dr. Keresztes László Lóránt a párt pécsi Országgyűlési Képviselője, valamint Tetlák Örs Érd alpolgármestere is, akik felszólaltak a gyár építése ellen.

Az egyik megszólaló kiemelte, hogy a kormány 88 milliárd forinttal támogatja a projektet, miközben szerinte „az iskolákban fagyoskodnak a gyerekek”. Egy idős nő az egyik környékbeli faluban él, ahová máig nem vezették be az ivóvizet. Ő azt kérdezte meg, hogy hozzájuk miért nem vezetik be a vizet, ha a gyár többet fog fogyasztani, mint egész Debrecen.

Schmuck Erzsébet, az LMP volt képviselője megerősítette korábbi ígéretét, ami szerint országos népszavazást fognak kezdeményezni az akkumulátorgyárak építéséről. Tetlák Örs, Érd LMP-s alpolgármestere felszólalásában az akkumulátorok újrahasznosításának módjával kapcsolatban kérte számon a gyár képviselőit. Ezután gúnyolódni kezdett a résztvevő főispánon, azt mondta, reméli, nem fogják deresre húzni, amiért ellentmond a politikai akaratnak. – írja a Telex.

A zöldek (LMP) népszavazást szeretne a gyárról, amit a kormány egyelőre nem támogat.