A tegnapi napon a PDSZ oldalára megdöbbentő poszt került fel. Több iskolaigazgató is rövid úton megkeresést kapott a tankerületéből, hogy akár az állását is elveszítheti a ma kezdődő egyhetes pedagógussztrájk miatt.

Ritkább esetben magának a sztrájknak a megtartása miatt is érkeztek fenyegető üzenetek, ám ennél sokkal gyakoribb jelenség, hogy magát a sztrájkot a tankerület megtűri, ám azt nem engedi meg, hogy ez médianyilvánosan, nyilatkozatokkal egybekötve történjen meg.

A PDSZ szerint Többen jelezték, hogy olyan üzenetet kaptak, amelyben megtiltanák, hogy bárki a nyilvánossághoz, sajtóhoz forduljon: “ha a törvényes sztrájkon felül bármilyen esemény, vagy a média felé információátadás lesz az oktatásban dolgozók részéről, ott menesztik az intézményvezetőt.”

Az index olyan esetről is beszámolt, amikor a diákok streamelni akarták a munkabeszüntetés eseményeit, ám ezt is megtiltották nekik.

A PDSZ álláspontja szerint ez teljesen jogellenes megnyilvánulás. Kiemelik, hogy az ügyben bárki nyilatkozhat, az egyetlen fontos szempont, hogy ez semmiképpen sem az intézményük nevében tegyék.