Az üzemanyagárak csak hónapok múlva fognak visszaállni a 2021. novemberi szintre – írja az Index Grád Ottó, az Ásványolaj Szövetség főtitkárának nyilatkozatára utalva. A főtitkár ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Magyarország mentességet kap a február 5-én életbe lépő orosz kőolajimport-tilalom alól, ami szerinte megoldhatja a gázolajhiányt és hosszú távon mérsékelheti az árakat is.

Még ma is jóval többe kerül a gázolaj az üzemanyagtöltő állomásokon, mint a benzin. Grád Ottó szerint ez az Európa-szerte jellemző gázolajhiány miatt van, ugyanakkor hozzátette, hogy ha az orosz olajból biztosított lesz az ellátás, akkor az az árakon is meglátszódik majd.

Az Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, hogy a piacon újra érvényesülnek majd a normál piaci versenyfeltételek és az árak vissza fognak térni arra a szintre, ami 2021. november 15. előtt jellemző volt. A régióban ugyanakkor most még Magyarországon a legdrágább az üzemanyag. A gázolaj ára csak itt van 700 forint felett, még a háború sújtotta Ukrajnában is literenként 160 forinttal olcsóbb. Hasonló ár egyedül Ausztriában van – tette hozzá az ATV Híradónak nyilatkozva.