Elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani Egyesület tiszteletbeli elnöke, Kossuth- díjas ornitológus, író.

A Magyar Madártani Egyesület közösségi oldalán tudatta mély fájdalommal, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők generációinak nyújtott inspirációt.

Schmidt Egon az MME alapító tagja volt, sőt az alakulást előkészítő bizottságban is tevékenykedett. Későbbiekben a Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály elnöke és a Budapesti Helyi Csoport elnöke, majd az MME alelnöke lett. Egyesületünk 2012-ben Tiszteletbeli elnökének választotta.

Írásainak köszönhetően generációk szerették meg a madarakat és a természetet, rádióműsorainak köszönhetően pedig hangján keresztül is százezrekhez juttatta el a természet szeretetét és ismeretét. Írói munkássága közel 100 könyvből és több mint 3500 ismeretterjesztő írásból áll, melyekért a népes olvasótábor szeretetén túl Kossuth Díjat is kapott.

A Magyar Rádió heti Oxigén című műsorában 17 éven keresztül jelentkezett be madárhangokkal színesített anyagaival a madarakról és a természetről. Ornitológusként elsősorban baglyok táplálkozásának vizsgálatával és a „kis rigókkal” – fülemülék, kékbegy stb. – foglakozott, és ezek nemzetközileg elismert szakértője lett. 1954-től a Fővárosi Állat- és

Növénykertnél, majd a Magyar Madártani Intézetnél dolgozott, többek között a Madárgyűrűző Központot vezette.

Az Egyesület különösen fontos volt számára, nem lehetett vele úgy beszélgetni, hogy első kérdéseinek egyik ne az MME-re vonatkozott volna. Néhány napja, már súlyos betegen is elsősorban az érdekelte, hogy „mi van az Egyesülettel”? Több évtizeden keresztül segítette az

MME munkáját, sosem válogatva a feladatokban. Nem lehetett tőle olyat kérni, amit ne csinált volna meg.

Emlékét a madarászokon túl egy egész ország megőrzi!

Forrás: Facebook/MME