Február másodika a vizes élőhelyek világnapja – 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált nemzetközi megállapodást a vizes élőhelyek, elsősorban az ott élő madárvilág védelméért.

A Duna-Dráva Nemzeti Park a honlapján és közösségi oldalán számolt be a természetkedvelőknek arról, hogy 2022 év végén fejeződött be a Boronka-patak medrének rehabilitációja. A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet névadó vízfolyása a fotón is fenséges látványt mutat.

A Boronka-patak vize a rehabilitáció előtt egy szabályozott, egyenes, kimélyült mederben csordogált, amelyet több helyen földtöltésekkel zártak le, és a vizet a patak menti réteken lévő régi medrekbe, valamint a patakot szegélyező, úgynevezett anyagnyerő helyek felé terelték el. Köszönhetően az elmúlt hónap csapadékos időjárásának, a megújult vízrendszer természetes módon töltődött fel.

A Boronka-patak medrén végrehajtott beavatkozással csökkenthető lesz az egyre szélsőségesebb csapadékeloszlás negatív hatása. A patak rehabilitációjának eredményeként a csapadékvíz nagyobb területen tud majd ezentúl szétterülni, így intenzív csapadékos időjárás esetén elnyúlik a víz levonulása, és jelentősen csökken a villámárvizek romboló hatása. A talajba és a patakot övező mélyebb területekre beszivárgó víz késlelteti az egyre hosszabb aszályos időszakokban bekövetkező kiszáradást.

A beavatkozásnak köszönhetően létrejönnek a vizes területeken olyan élőhelyek, amelyek a fehér gólyák és sok más vízhez kötődő faj számára is biztosítanak a jövőben kiváló táplálkozó helyet.

A beruházás annak az EuroNatur Alapítvány támogatásának köszönhetően valósult meg, amelyik Nagybajomnak az Európai Gólyás Település címet adományozta.

Forrás: ddnp.hu/Nyemcsok Tamás